Se mine anbefalte verktøy for investeringer

Tips til hvordan spare smart

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

Hvordan spare smart

Å spare penger kan være litt som å trene – vi vet alle at det er bra for oss, men det kan være vanskelig å komme i gang og holde det gående. Heldigvis finnes det mange måter å gjøre sparingen smartere, enklere og mer effektiv på.

Her skal jeg dele noen tips som kan hjelpe deg med å spare smart, både ved å bruke tradisjonelle metoder og litt mer kreative løsninger.

Så, hvordan spare smart?

Lag et budsjett

Før vi kommer til de mer kreative måtene å spare på, må vi snakke om det grunnleggende: budsjettet.

Jeg vet at å lage budsjett kan høres kjedelig ut, men det er faktisk et av de beste verktøyene du har for å få kontroll over økonomien din. Ved å sette opp et budsjett får du oversikt over inntektene og utgiftene dine, og du kan se hvor det er rom for å spare.

En populær metode er 50/30/20-regelen:

  • 50 % av inntektene går til nødvendige utgifter som bolig og mat.
  • 30 % går til personlig forbruk, som underholdning og shopping.
  • 20 % settes av til sparing og nedbetaling av gjeld.

Dette gir deg en god balanse mellom det å leve nå og å sikre fremtiden.

Prøv min 50/30/20 kalkulator her

Automatiser sparingen

Et av de enkleste tipsene jeg kan gi, er å automatisere sparingen din.

Når du setter opp en fast spareavtale i banken, går pengene rett inn på sparekontoen din hver måned uten at du trenger å tenke på det. Dette gjør det enklere å oppnå sparemålene dine, fordi du slipper fristelsen til å bruke pengene på andre ting.

Invester småbeløp automatisk

Tjenester som Kron og Spare lar deg investere småbeløp hver gang du bruker penger. For eksempel kan du runde opp kjøpene dine til nærmeste krone og investere differansen. Dette er en fin måte å bygge opp investeringene dine uten at du merker det så mye i hverdagen​.

Bruk sammenligningstjenester

En annen måte å spare potensielt mye penger på er å bruke sammenligningstjenester for alt fra strømavtaler til forsikringer. Mange av oss betaler for mye for ting som lett kunne vært billigere, rett og slett fordi vi ikke har tatt oss tid til å sjekke markedet.

Nettsteder som Tjenestetorget og Finansportalen kan hjelpe deg med å finne de beste avtalene og dermed spare betydelige beløp på faste kostnader​.

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

Kutt ned på unødvendige abonnementer

Vi har alle abonnementer som vi knapt bruker – det kan være strømmetjenester, magasiner, eller til og med treningsstudioet som vi aldri besøker. Gå gjennom abonnementene dine med jevne mellomrom og vurder om du virkelig trenger dem.

Dette kan frigjøre penger som kan settes rett inn på sparekontoen​ i stedet.

Spar på mat og dagligvarer

Matutgifter kan raskt bli en stor del av budsjettet. En enkel måte å spare på er å planlegge ukens måltider og handle alt på én gang. På den måten unngår du impulskjøp og matsvinn.

Mange har også gode erfaringer med å bruke matkasser som GodtLevert eller Adams Matkasse, som leverer planlagte måltider rett på døra. Det kan være en effektiv måte å holde seg til budsjettet på, samtidig som du sparer tid​.

Du kan lese mer om hvordan spare penger på mat og dagligvarer her.

Energisparing i hverdagen

Strømprisene kan variere mye, og det kan lønne seg å ta noen grep for å redusere strømforbruket.

Enkle ting som å senke innetemperaturen om natten, bruke energisparende lyspærer, og unngå standby-modus på elektronikk kan gjøre en stor forskjell. Vurder også å bytte strømselskap hvis du finner en bedre avtale​.

Sjekk om du kan få billigere strømavtale enn det du har i dag her.

Langsiktig sparing: fond og Aksjer

Hvis du sparer til langsiktige mål som pensjon eller barnas utdanning, kan det være lurt å investere i fond eller aksjer.

Selv om dette innebærer en viss risiko, gir det ofte høyere avkastning enn en vanlig sparekonto over tid. Bare husk at investeringer bør ses på som langsiktige, og du må være komfortabel med at verdien kan svinge underveis​.

Les mer om investering i fond og aksjer her.

Unngå fallgruver

Til slutt, husk å unngå vanlige fallgruver som kan undergrave innsatsen din:

  • Ikke la deg friste av tilbud: Bare fordi noe er på salg, betyr det ikke at du trenger det. Spør deg selv om det virkelig er nødvendig før du kjøper noe, selv om det er på tilbud.
  • Unngå kredittkortgjeld: Kredittkort kan være praktiske, men de høye rentene kan raskt spise opp sparepengene dine. Betal ned hele saldoen hver måned for å unngå å betale dyre renter​.

Å spare smart handler om å ta gode økonomiske valg som gir deg mest mulig igjen for pengene dine. Enten det er ved å lage et budsjett, automatisere sparingen, bruke sammenligningstjenester, eller investere småbeløp, finnes det mange måter å gjøre sparingen enklere og mer effektiv på.

Husk at selv små justeringer i hverdagen kan utgjøre en stor forskjell over tid. Mitt aller smarteste tips er dog å benytte deg av sammenligningstjenester som Tjenestetorget. Her kan du spare flere tusenlapper på ting du uansett er nødt til å ha i hverdagen, som forsikring, strømavtale, mobilabonnement og mer.

Lykke til med sparingen!

Ta smartere investeringsvalg med Simply Wall St

Få full kontroll over porteføljen din. Utforsk aksjer visuelt, se hvilke som er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsvalg.

Brukt av over 7 millioner investorer, verden over.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler