Tilbakekjøp av aksjer har tidvis fått et ufortjent dårlig rykte blant politikere og flere investorer, siden det ofte gagner de store eierne og fordi mange investorer mener dette gir et signal om at et selskap ikke har vekstpotenisale.
Men at et selskap har et stock buyback program, som det også kalles, er i mine øyne noe du faktisk burde se etter i et selskap før du investerer.
Hvordan fungerer mekanismen bak tilbakekjøp av aksjer? Og hvorfor mener jeg du virkelig burde forstå effekten av tilbakekjøp, og hvorfor kan buybacks ha så kraftfull effekt på avkastningen din?
I denne artikkelen får du svaret på alle disse spørsmålene, samt et eksempel på hvor heftig avkastning du faktisk kan få som aksjonær i et selskap som kjøper tilbake egne aksjer regelmessig.
Invester som proffene med FinChat.io
For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til, og visualiser alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Få gode rabatter via Utbyttemaskinen.
Hva er tilbakekjøp av aksjer?
Tilbakekjøp av aksjer betyr at et selskap kjøper tilbake egne aksjer som de tidligere har utstedt, og kansellerer disse. Dette fører til at eksisterende aksjonærer får en større eierandel, da antall utstedte aksjer reduseres.
Siden du får en større bit av kaken, betyr også at du som aksjonær får rett på mer utbytte per aksje, og er derfor en veldig god kombinasjon å se etter sammen med utbyttegraden i selskapet.
Når et selskap kjøper tilbake aksjer, øker din eksisterende eierandel da antall utstedte aksjer reduseres.
Hvorfor kjøper et selskap tilbake aksjer?
Et selskap kan velge å kjøpe tilbake aksjer av flere ulike årsaker.
Den viktigste årsaken er at de ser sin egen aksje som underpriset, og at de derfor ønsker å øke etterspørselen.
Tilbakekjøp av aksjer reduserer nemlig antallet aksjer i omløp, og dette kan øke aksjekursen og fortjenesten per aksje (EPS). Sistnevnte er forlokkende for mange investorer, som ofte bruker EPS som et viktig nøkkeltall i sine analyser av en aksje.
For å beregne EPS deler du selskapets nettoinntekt på antall utstedte aksjer. Dersom antallet utstedte aksjer reduseres, vil EPS derfor stige.
Eksempel: Hvis selskapet Thomas Kaffebar har en nettoinntekt på for eksempel 1 million dollar og det er 10.000 utstedte aksjer, er EPS $100.
Kjøper selskapet derimot tilbake 1.000 aksjer, er antall utstedte aksjer redusert til 9.000, og EPS stiger til $111
Hva er fordelene med tilbakekjøp av aksjer?
Det er flere fordeler knyttet til tilbakekjøp av aksjer:
- Siden markedsverdien til selskapet er det samme, men nå fordelt på færre antall aksjer, vil kursen generelt stige. Dette avhenger riktignok av flere faktorer i markedet, men er ofte en konsekvens av tilbakekjøpet
- EPS vil øke når antall utstedte aksjer reduseres. Det betyr at dersom du eier aksjer I selskapet, vil du ha rett på en større andel av selskapets profitt
Tilbakekjøp av aksjer gir altså et selskap mulighet til å generere ekstra verdi for aksjonærene.
Et enkelt eksempel
Selskapet Thomas’ Kaffe har 1000 utstedte aksjer, og du eier 100 av disse aksjene. Du eier altså 10 prosent av selskapet.
Selskapet bestemmer seg for å kjøre et tilbakekjøpsprogram, og de ønsker å kjøpe tilbake 100 aksjer fra markedet. Dette vil redusere antall totalt utstedte aksjer til 900.
Dersom du ikke selger din andel, vil ditt eierskap øke med 1,11 %. Du vil dermed sitte på 11,11% prosent av selskapets eierskap i stedet for de tidligere 10 prosentene.
Og det betyr: du har rett på enda mer av selskapets profitt.
Eksempel med Autozone sitt tilbakekjøpsprogram
Videre kan du se et eksempel på hvor kraftfullt et tilbakekjøpsprogram kan være for deg som investor.
Vi ser nærmere på selskapet Autozone, en amerikansk produsent av bildeler som startet for fullt å kjøpe tilbake aksjer ved 2000-skiftet.
Siden den gang har aksjonærenes verdier gått over 10-gangeren, uten at selskapet har hatt særlig eksplosiv veks i det hele tatt, med en gjennomsnittlig årlig topplinjevekst på skarve 6,5 prosent.
Sammenlignet med S&P 500 har Autozone, selv med sneglefart på inntjening, regelrett knust avkastningen på børsen i samme periode.
De siste 20 årene har Autozone en samlet avkastning på 32315 %.
Til sammenligning: hadde du satt $10.000 på S&P i samme periode, hadde du hatt rundt $50.000 i dag. $10.000 plassert i Autozone ville gitt deg over $900.000.
Ja, du leste riktig.
Hvordan har aksjonærene da klart å få så ekstremt mye tilbake, selv uten særlig vekst i selskapet?
Jo, ved at Autozone har kjøpt tilbake aksjer over en lav sko i hele perioden!
Autozone gikk fra å ha over 150 millioner utstedte aksjer i 2000 til rundt 20 millioner utstedte aksjer i dag.
Det er en reduksjon av tilgjengelige aksjer på 86 %!
Jeg anbefaler at du sjekker ut denne videoen også, dersom du vil høre mer om Stock buybacks. Det er også her jeg hentet historien om Autozone fra.
Hvor finner du tilbakekjøp av aksjer i et selskaps regnskap?
Du finner dette ved å se hvor mange utstedte aksjer (shares outstanding) selskapet har oppført i balanseregnskapet (balance sheet, på engelsk).
Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond
Anbefalte produkter jeg bruker
Via Utbyttemaskinen.no får du opptil 50-80 % avslag på mange av verktøyene jeg selv bruker hver dag – og noen av dem er til og med gratis.
Som for eksempel under her:
Her ser du to av mine absolutte favoritter. FinChat er forøvrig stedet å være dersom du vil ha en plattform som gir deg tilgang til 10 år + med regnskapshistorikk på selskaper, inkludert oversikt over stock buybacks og antall utstedte aksjer i hele perioden.
Begge har gratisversjoner du kan teste ut, så ikke nøl med å sjekke de ut i dag!
Jeg anbefaler Finchat.io til deg som er seriøs med investering i enkeltaksjer, som ønsker detaljert informasjon om selskapers nøkkeltall. Du får også tilgang til en AI chat dedikert til finans. Selv proffe investorer bruker FinChat, og om du er en graf-elsker, er dette noe for deg.
Simply Wall St er til for deg som ønsker å få servert en enkel oversikt over et selskap, i tillegg til å få deres ‘intrinsic value’ via kontantstrøm-metoden. Det gir deg en pekepinn på om du kjøper en underpriset eller overpriset aksje – på en enkel visuell måte.