✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Tidløse investeringsprinsipper fra en Buffett-disippel

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

Warren Buffett leser bok

I dette innlegget vil jeg dele min investeringsfilosofi med deg. Det er ingen overraskelse at den ikke er særlig original – jeg låner nemlig skamløst mye fra selve Orakelet fra Omaha, Warren Buffett.

Hei, kjære medinvestor!

Det er nok ikke helt feil å kalle meg en aldri så liten disippel av de legendariske investorene Ben Graham, Charlie Munger og Warren Buffett. Her vil jeg dele de viktigste prinsippene i min investeringsfilosofi med deg.

La oss bare gå rett på sak.

Grunnlaget: Lærdom fra superinvestorene 

“Se på de fantastiske sinnene til de fremtredende avdøde. Bli venner med dem, samhandle med dem, la dem snakke til deg. Det var det jeg gjorde. Jeg har gjort det hele mitt liv.”

Charles T. Munger

Sitatet over er et sitat jeg selv prøver å leve litt etter. Gjennom bøker kan du for eksempel få innsikt i hvordan hjernen til superinvestorer som Graham, Munger og Buffett fungerer. Og alle disse har gitt uvurderlig visdom som har formet min egen tilnærming til investering:

Sikkerhetsmargin

Invester alltid med en buffer. Kjøp aksjer til en betydelig rabatt i forhold til deres iboende verdi for å beskytte mot uforutsette markedssvinginger.

Mr. Markets humørsvingninger

Aksjemarkedet er som en manisk-depressiv forretningspartner (Mr. Market) som tidvis ønsker å kjøpe din eierandel for altfor mye penger, og andre ganger formelig gir bort aksjene sine til deg. Bruk hans irrasjonalitet til din fordel ved å kjøpe lavt og selge høyt.

Iboende verdi

Fokuser på den virkelige verdien av et selskap, ikke dets nåværende markedspris. Iboende verdi bestemmes av selskapets evne til å generere fremtidige kontantstrømmer. Hvordan du regner ut diskontert kontantstrøm kan du lese mer om her.

Disse prinsippene er ikke bare akademisk teori – de er praktiske verktøy som har veiledet mine investeringsbeslutninger og hjulpet meg med å sove godt om natta.

Se de beste investorenes favorittbøker

Oversikt over hundrevis av bøker anbefalt av verdens beste investorer.

Hvordan jeg bygger min portefølje 

La oss se litt på hvordan bygger min portefølje. Det er ikke mystisk over det i det hele tatt, men det krever disiplin og en god dose sunn fornuft.

1. Konsentrerte investeringer: Jeg tror på å ha eggene i noen få kurver og passe ekstra godt på disse kurvene. Vanligvis holder jeg mellom 5 til 7 aksjer.

Denne konsentrasjonen lar meg virkelig forstå hvert selskap jeg investerer i. Som Charlie Munger sa: “Trikset er å vite mye om lite.”

2. Min allokeringsstrategi:

  • Stor tro på selskapet: 50% av porteføljen min er dedikert til mine topp 2-3 ideer. Dette er selskaper jeg tror sterkt på etter omfattende research.
  • Moderat overbevisning: 40% går til aksjer som ser lovende ut, men som har litt høyere risiko eller mindre sikkerhet.
  • Spekulative posisjoner: 10% er reservert for high risk-high reward muligheter. Tenk på dette som “moro-penger,” men ikke la deg rive med og invester for mye her.

3. Diversifisering: Selv om jeg er tilhenger av å ha en konsentrert portefølje, sørger jeg for en god blanding på tvers av ulike bransjer for å redusere sektorspesifikke risikoer. Geografisk diversifisering liker jeg også å ha i porteføljen min, men dette er ikke skrevet i stein.

Hva slags selskaper jeg liker 

Min smak i selskaper kan oppsummeres med noen få nøkkelpunkter som jeg er sikker på at du gjenkjenner fra Buffett selv:

  • Forståelige selskaper: Hvis jeg ikke kan forklare det, investerer jeg ikke i det. Jeg holder meg til selskaper med klare, forståelige forretningsmodeller.
  • Konkurransefortrinn: Selskaper som kan beskytte seg mot konkurranse med sterk merkevaregjenkjenning, unike produkter eller kostnadsfordeler fanger min oppmerksomhet.
  • Sterk ledelse: Jeg ser etter ledere med integritet og en dokumentert evne til å ta kloke beslutninger.
  • God økonomisk helse: Solide balanser, jevn inntjeningsvekst og robuste kontantstrømmer er ufravikelige krav.
  • Markedskapitalisering og vekstpotensial Jeg fokuserer på mindre selskaper med betydelig vekstpotensial. Her er hva jeg ser etter:
  • Markedsverdi Jeg foretrekker små til mellomstore selskaper, vanligvis med markedsverdi fra 40 millioner til 5 milliarder dollar. Disse selskapene går ofte under radaren til større institusjonelle investorer, noe som gir muligheter for betydelig undervurdering.
  • Vekstpotensial: Jeg er på utkikk etter selskaper som har potensial til å vokse betydelig. Disse virksomhetene kan være unge eller i nisjemarkeder med høye inngangsbarrierer og rom for ekspansjon.

Viktigheten av tålmodighet 

Investering er ikke en måte å bli rik raskt på. Det handler om tålmodighet og disiplin.

Her er en liten hemmelighet: aksjemarkedet er et redskap for å overføre penger fra de utålmodige til de tålmodige. Kjøp kvalitetsbedrifter, hold dem over lang tid, og la renters rente gjøre sitt.

Mitt råd til deg

Avslutningsvis er min tilnærming til investering forankret i tidløse prinsipper om verdiinvestering, en konsentrert portefølje og en grundig forståelse av hver investering. Hold deg informert, vær tålmodig, og undervurder aldri kraften av rentes rente.

En siste ting jeg vil anbefale deg å gjøre mye av, er å fortsette å lære. Da jeg vokste opp ute på landet, leste jeg hele tiden. Å lese bøker er fortsatt min foretrukne måte å lære nye ting på, men du trenger ikke gjøre det på samme måte hvis du ikke er glad i å lese. I dag har vi podcaster, lydbøker og YouTube for å hjelpe deg med å lære nye ting.

Til slutt anbefaler jeg å se Warren Buffetts tale fra 1998 ved Florida University. Det er en tale jeg har sett utallige ganger, og som alltid minner meg på hvordan investering virkelig bør gjøres.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler