Matvareprisene i Norge har gått til himmels i det siste, og kombinert med høye strømpriser, økende renter og høy inflasjon, er det lett å bli stresset over økonomien.
Det er med andre ord et gunstig tidspunkt å se over matutgiftene dine, og se hvordan du kan spare penger på mat.
Heldigvis finnes det grep du kan gjøre for å spare penger på mat og dagligvarer. I denne artikkelen kan du lese om 9 tips til hvordan du kan spare penger på dette.
- 9 sparetips til deg som vil spare penger på mat
- 1. Bruk tilbudsapp/sjekk tilbudsaviser
- 2. Kjøp butikkenes lavpris-merker
- 3. Lag handleliste før du drar på butikken
- 4. Ta med niste på jobb
- 5. Spis mindre ute
- 6. Unngå å handle hver dag
- 7. Bli med i butikkenes kundeklubber
- 8. Bestill matkasser på døra
- 9. Se om du kan spare mer penger andre steder i økonomien din
9 sparetips til deg som vil spare penger på mat
Videre kan du lese mine beste tips som kan spare deg for mye penger på mat (Du kan forøvrig lese min artikkel om hvordan spare penger, dersom du vil lese flere tips utover å spare penger på mat).
1. Bruk tilbudsapp/sjekk tilbudsaviser
Vær mer bevisst på priser på varer du kjøper ofte, og kjøp litt ekstra når mat og dagligvarer er på salg.
For å gjøre dette enklere for deg selv, kan du sjekke ut tilbudsaviser eller tilbudsapper som samler alle butikkenes gjeldende tilbud for deg på ett og samme sted.
Butikker kjører til enhver tid kampanjer og tilbud på ulike produkter, så du kan spare penger på alt mulig rart: fra melk, egg, frossenpizzaer, stiftemaskiner, doruller og så videre.
Produkter som er på salg ligger ofte i kurver eller esker nær inngangen eller nær kassen.
2. Kjøp butikkenes lavpris-merker
Doruller, såpe, kjøtt, fisk, godteri og grønnsaker. Du finner lavpris-versjoner av alle disse tingene, og i de aller fleste tilfeller er alternativene veldig gode.
Det kan også være lurt å se etter mat som snart går ut på dato eller er merket “best før, men god etter”. Prisene er gjerne nedsatt på slike varer, noe som kan gi deg et godt tilbud.
3. Lag handleliste før du drar på butikken
Tredje tips på listen er å lage en handleliste før du drar på butikken. Det lønner seg å sjekke tilbud og skaffe deg prisoversikt på billigmerkene for å lage en så billig handleliste som mulig.
Å skaffe deg oversikt er én fordel med å lage handleliste. En annen fordel er at du begrenser sannsynligheten for at du kjøper varer du egentlig ikke trenger på impuls.
Men det er flere grunner til å lage en handleliste:
- En ukentlig handleliste vil hjelpe deg med å fokusere på å kjøpe mat og dagligvarer som faktisk er viktige og nødvendige for deg og familien
- En handleliste gir deg struktur i hverdagen, som hjelper deg med å unngå at du bruker for mye penger på å bestille takeaway når kjøleskapet er tomt.
Planlegg handlelisten etter prisene på lavprisproduktene og produkter det eventuelt er salg på den uken du handler for.
Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!
Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!
Å redusere matsvinn sparer også penger
Skaff deg oversikt over hva du har av mat fra før av. Sjekk både kjøleskap, kjøkkenskuffer og fryseren. Da unngår du å kjøpe mat du eventuelt har fra før av, og at du dermed ender opp med å kaste mat.
Så ha dette i bakhodet når du skriver handlelisten din. Det kan være mye penger å spare på å bruke opp maten du har, og ikke ender opp med å kjøpe for mye mat.
4. Ta med niste på jobb
Om du vanligvis spiser lunsjen i kantina på jobben, er det penger å spare, også her.
Du trenger kanskje ikke gjøre dette hver dag, men begynn å ta med egen lunsj et par-tre ganger i arbeidsuken.
Etter en måned kan du regne på hvor mye penger du har spart på å ha med påsmurt lunsj i forhold til hvor mye du vanligvis bruker i kantina.
Dersom dette blir en betydelig sum, ser du fort at dette er et område du kan spare mye penger å spare penger på mat fremover.
5. Spis mindre ute
Lager du maten hjemme, sparer du enormt med penger på mat i motsetning til om du spiser ute ofte.
Restauranter er nemlig dyre – og det trenger ikke nødvendigvis være Michelin-stjerne restauranter heller. Å spise en burger kan fort vekk koste nesten 300 kroner enkelte steder.
Og jeg fikk meg et aldri så lite sjokk da jeg bestilte en pizza fra det lokale pizzastedet nylig, og prisen kom på vel over 400 kroner med kjøring.
For samme sum kan du forvente over 3-4 middager (ja, kanskje enda flere hvis du virkelig er sparsommelig) i uken, om du hadde handlet lavpris-merker på butikken i stedet.
6. Unngå å handle hver dag
Men selv om butikken gir deg bedre priser på middager enn restauranter, må du passe på.
For jo oftere du er på butikken, jo oftere kan en sjokoladeplate plutselig ende opp i handleposen på vei hjem.
Særlig dersom du ikke lager en handleliste før du drar på butikken,
For å unngå impulskjøp er det derfor smart å begrense hvor ofte du handler til én gang i uken (maksimalt to ganger).
Les også: Spareapp for bedre økonomi? Sjekk ut disse 3 appene
7. Bli med i butikkenes kundeklubber
Rema 1000, Coop, og en rekke andre dagligvarekjeder har kundeklubber hvor du som kunde får veldig gode priser på både mat og dagligvarer.
For eksempel, er du småbarnsforelder, kan du spare 50 prosent på bleier med Æ appen til Rema 1000. Det blir noen kroner i måneden, med andre ord.
Så, meld deg inn i kundeklubben til butikken du handler oftest. Det er som regel gratis, og du får eksklusive kundefordeler og tilbud som trekkes fra i kassen.
8. Bestill matkasser på døra
En løsning som både gir deg prisoversikt, muligheten til å skreddersy middager, og som forhindrer deg fra å måtte dra på butikken ofte, er matkasser.
Vi impulshandler mye mer enn det vi ofte tror selv, og kan dermed spare mye penger på mat ved å gjøre matplanen mer forutsigbar.
Les min test av 3 forskjellige matkasser her.
Å gjøre matposten til en mer forutsigbar utgift mener jeg er en god grunn til at du bør gi matkasser et forsøk.
I en matkasse får du alle råvarene du trenger for å lage middag. Du får til og med en detaljert oppskrift for hver middag. I matkassen får du middagene ferdig porsjonert og levert rett på døra. Du velger enten dine egne middager, eller ha ferdigkomponerte menyer.
Et grep som sparer penger
Matkasser er nyttige løsninger på flere av tingene som gjør det vanskelig å spare penger på mat: du slipper å kjøpe lunsj på jobben, du får struktur på middagsplanen og større forutsigbarhet i utgiftene.
Matkasser jeg anbefaler at du sjekker ut:
9. Se om du kan spare mer penger andre steder i økonomien din
Selv om matutgiftene dine kan være høye, og det er lurt å ta i bruk de 8 første tipsene i denne artikkelen, er det faktisk mulig at du kan spare enda mer penger på andre nødvendigheter i hverdagen.
Har du forsikringer, strømavtale, mobilabonnement og en TV-pakke?
Alle disse tingene er det mulig å spare titusener av kroner på ved å bruke sammenligningstjenester som Tjenestetorget.
Så jeg gjentar:
Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!
Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!