✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

4 ulike måter du kan investere i sølv 

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

investere i sølv

Vurderer du å investere i sølv? Både gull og sølv er edle metaller investorer flokker til i usikre tider. Årsaken er at gull og sølv er motstandsdyktige mot inflasjon, og på den måten fungerer som en støtdemper i porteføljen.

Det er nemlig begrenset med tilgang på gull og sølv over bakkenivå, og dette bidrar til at verdien på edle metaller ikke vannes ut, slik som verdien på andre typer aktiva.

Jeg har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du kan investere i gull. I denne artikkelen vier vi fokuset til deg som vil kjøpe sølv.

Videre kan du lese mer i detalj om de 4 ulike måtene å investere i sølv på. Hvilken er din favoritt?

1. Kjøpe fysiske sølvbarrer og sølvmynter

Første metode ut er å investere i fysisk sølv. 

Har du plass og et trygt sted å oppbevare edle metaller, er dette en smart løsning, da du eier sølvet direkte.

Et sted du kan investere i sølvbarrer og mynter er den norske nettsiden K.A Rasmussen. I tillegg har de masse nyttig informasjon til alt som omhandler investering i gull og sølv.

Sjekk de ut her.

Husk at edle metaller må lagres slik at de ikke er i fare for brann og innbrudd. En safe bør faktisk være på innkjøpslisten din dersom du vil kjøpe fysisk gull og sølv.

Sølvmynter VS sølvbarrer

Hvilke av disse bør du investere i? Sølvmynter er lettere å kjøpe og selge, og er fritatt merverdiavgift i Norge. Det er ikke sølvbarrer. 

Det er heller ingen formueskatt på sølvmynter med verdi inntil 1 million. Så sølvmynter er muligens det beste valget dersom du ønsker å eie fysisk sølv.

På den andre siden er det muligens lettere å lagre sølvbarrer, da du får mer vekt per barre enn det sølvmynter gir. Med andre ord, du må ha en haug av sølvmynter for å tilsvare en barre.

2. Kjøpe ETF som følger sølvprisen

Neste alternativ på listen er er å kjøpe et børshandlet fond (Exchange traded fund) som eier fysisk sølv. Dette er metoden jeg personlig foretrekker, da jeg ikke har mye plass til å eie fysisk gull/sølv.

Ved å eie en slik ETF, vil du dra nytte av prisøkning på sølv uten å ha risiko knyttet til brann og tyveri. En ETF som eier fysisk sølv gir deg avkastning på sølvprisen minus forvaltningsavgiften.

Eksempler på ETF som eier fysisk sølv

  • iShares Silver Trust (SLV)
  • Aberdeen Standard Physical Silver Shares ETF (SIVR)

3. Kjøpe aksjer i sølvgruve-selskaper

Ved å kjøpe aksjer i et gruveselskap, er du indirekte eksponert mot sølv. Du drar likevel stor nytte av dette når sølvprisen stiger.

Hvorfor, spør du?

Fordi når sølvprisen stiger, er det svært sannsynlig at også inntjeningen til sølvgruvene-selskapene øker.

I tillegg kan et gruveselskap øke produksjon over tid, og dermed øke profitten – som igjen kan påvirke aksjekursen. Det gir, med andre ord, en ekstra fordel ved å eie gruvelskaper utover kun å “tippe” på sølvprisen.

Det er så klart risiko involvert. Selskapet kan slite med gjeld, feilslåtte gruveprosjekter og så videre. Derfor er det viktig at du analyserer selskapene godt før du investerer.

Eksempler på sølvgruveselskaper

  • Wheaton Precious Metals Corp (WPM)
  • SSR Mining Inc. (SSRM)

4. Investere i ETF som eier sølvgruver

Vi vender nesen tilbake mot ETFer. Dersom du ikke ønsker å eie enkeltaksjer, eller har tid til å analysere selskaper, kan du investere i et fond som eier andeler i flere ulike sølvgruveselskaper.

På den måten får du en mer diversifisert eksponering mot sølv, uten at du selv må gjøre arbeidet. 

Eksempler på ETF som eier sølvgruveselskaper

  • Global X Silver Miners ETF (SIL)
  • iShares MSCI Global Silver Miners ETF (SLVP)

Risiko: En sektor ETF reduserer sannsynligheten for at du taper stort når et gruveselskap gjør det dårlig. Likevel bør du være klar over at ting kan skje hele industrien, som for eksempel fallende sølvpris. 

Dette vil antakeligvis påvirke ETFens avkastning negativt. 

Sjekk også hvordan ETFen er satt sammen. Utgjør et ukjent selskap en svært stor andel av fondet? Det kan gi tilleggsrisiko, dersom selskapet plutselig skulle slite.

Er sølv en god investering?

Vurderer du å investere i gull og sølv, men er usikker på hvilket av disse edle metallene som passer din strategi best?

Flere investorer, som blant annet Robert Kyosaki og Warren Buffett, trekker frem sølv som en bedre investering enn gull, da sølv har flere bruksområder enn gull. Sølv er sett på som både et industrielt og edelt metall, og blir brukt i alt fra batterier, fotoutstyr, biler og halvledere.

Sølv har en rekke fordeler:

  • Avkastning: Sølv har, i spesifikke perioder gjort det bedre enn aksjer
  • “Store of value”: Sølv holder bra på verdien, og kan til og med øke over tid, som gir investorer en måte å skape avkastning
  • Omsettelig: Sølv er generelt sett lett å omsette. Av fysisk sølv er sølvmynter lettest å kjøpe og selge raskt
  • Korrelerer lite med andre aktiva: Sølv fungerer godt som en “hedge” i usikre tider, da den korrelerer lite med aksjer og andre aktiva
  • Diversifisering i porteføljen: På grunn av at edle metaller gjerne holder verdien i usikre tider, er de et fint tillegg til enhver portefølje

Men investering i gull og sølv er ikke utelukkende positivt. Om det for eksempel skulle komme erstatninger for sølv i produksjon, kan det gå negativt utover sølvprisen.

I tillegg skaper hverken gull eller sølv kontantstrøm (cashflow), slik som selskaper gjør. Selskaper betaler ofte utbytter, noe du ikke mottar ved å eie edle metaller. 

Med andre ord: du satser kun på potensiell verdiøkning, uten å motta noen løpende inntjening. (Om du heller vi ha aktiva som produserer cashflow, anbefaler jeg at du sjekker ut denne siden)

Men enten du investerer i gull eller sølv: å være eksponert mot disse kan gi porteføljen din en motvekt, og mulighet til å begrense tapene i usikre tider. Så om du er ute etter en mer stabil portefølje, kan det definitivt være verdt å se nærmere på dette. 

Et siste tips: på plattformen Simply Wall St kan du enkelt se forslag til en rekke gruveselskaper – både gull og sølv. Du kan filtrere etter land, slik at du kun finner selskaper i de landene ønsker å investere i. Sjekk ut Simply Wall St her.


Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike typer investeringer. Gjør alltid din egen research før du investerer dine egne penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler