«Det vil jeg selvsagt bli med på! Jeg heier på alle som driver folkeopplysning om sparing og investering».
Dette var ordene Nordnets spareøkonom Bjørn Erik Sættem ytret da jeg kontaktet han for å høre om Pengepoddens store pådriver ville ta en prat om aksjeinvestering.
Her får du vite litt mer om hvordan hans interesse for investeringer begynte, hvilke investorer som har gjort et spesielt inntrykk på ham, og hvilke feller han erfarer investorer oftest går i.
Med andre ord – her er det mye god informasjon å fordøye, så fyll opp noe godt i glasset, len deg tilbake og absorber visdommen til den driftige moldenseren.
Kom i gang med investering hos Nordnet
Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).
Unge Sættems historie
Bjørn Erik forteller at han ble interessert i økonomi og aksjer i ung alder.
– Min far drev en klesforretning i Molde, og snakket ofte om penger og butikksalg rundt middagsbordet. Han tok med Dagens Næringsliv hjem fra jobben, og jeg begynte å lese i DN som 14-15 åring. Etterhvert begynte jeg å skrive ned aksjekurser fra avisen og følge med på kursene.
På videregående skole kjøpte han sine første aksjer.
– Da løp jeg ned til Romsdals Fellesbank i langfri-minuttet sammen med en kompis, og la inn kjøpsordre hos en aksjemegler. Dette var i 1990, da jeg var 17 år.
Etter hvert begynte Bjørn Erik å studere siviløkonomstudiet på NHH i Bergen. Etter studiene flyttet han til Oslo og begynte å jobbe som økonomijournalist i Dine Penger.
Derfra gikk turen videre til Storebrand, hvor Bjørn Erik jobbet som kommunikasjonssjef.
I dag er han spareøkonom i Nordnet og er deres talsmann utad. Mange hobbyinvestorer har gode minner knyttet til stemmen hans i podcasten Pengepodden, som er et av flere arenaer i Nordnets regi hvor han formidler kunnskapen til mange interessante mennesker.
Forbilder
Og apropos interessante mennesker. Har du hørt Pengepodden, har du garantert fått med deg at Bjørn Eriks kompanjong Roger Berntsen stadig trekker frem Warren Buffett som sitt store idol.
Bjørn Erik har på sin side ikke ett enkelt forbilde, men han forteller at han har veldig sansen for Kjell Inge Røkke.
– Han er en skoletaper fra min hjemby Molde, som har jobbet knallhardt og bygget opp store industribedrifter. Det han har fått til er jeg mektig imponert over.
Kjell Inge Røkke
Etter å ha arbeidet som fisker og spart opp en halv million kroner, kjøpte Røkke sin første fiskebåt i USA. Det gikk ikke så bra med verken den eller de to neste båtene. Men Røkke stod på, og etablerte fiskeriselskapet American Seafoods Company, som fisket sei utenfor Alaska. Etter 7 år tjente Røkke seg rik på fiskingen. Da han kom tilbake til Norge var han 2 milliarder kroner rikere.
Gjennom sin jobb i Nordnet har Bjørn Erik møtt flere flinke investorer og spennende mennesker med mye kunnskap. Og ikke bare gjennom podcasten, men også i forbindelse med Nordnet sine arrangementer.
«Jeg husker spesielt godt paneldebatten som jeg ledet med Arne Fredly, Egil Dahl og min kollega Roger under Nordnet Live våren 2022. Den visdommen som disse to investorene, samt Roger, sitter på imponerte meg. Åpenheten og ydmykheten likeså».
– Deres forhold til risiko og timing synes jeg var meget interessant, fortsetter Sættem. Begge investorene uttalte at de som regel solgte en posisjon for tidlig. Fredly uttalte også at han kjøper seg gradvis inn i en posisjon, for han klarer aldri å time bunnen.
Du kan se paneldebatten Bjørn Erik refererer til i videoen over.
Hvordan Bjørn Erik tar til seg informasjon
Bjørn Erik har tidligere nevnt i et intervju med Dagens Næringsliv at han ikke var den største lesehesten da han var yngre.
– Det stemmer. Jeg synes jeg har det for travelt til å lese bøker. Jeg leser dog Dagens Næringsliv og Finansavisen hver kveld på sengen, samt Financial Times daglig.
Han elsker podcast-formatet, legger han til.
– Jeg hører på et par podcaster hver dag, mens jeg kjører til og fra jobb, eller mens jeg går en tur eller trener.
Og da går det i både norske og internasjonale podcaster, fortsetter han.
Kom i gang med investering hos Nordnet
Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).
Fond eller enkeltaksjer?
Under porteføljeoppdateringene til Mads, Roger og Bjørn Erik i Pengepodden, har det hendt at Bjørn Erik får litt “tyn” av sine to kolleger for at han har “flere fond enn de har enkeltaksjer” i porteføljen.
– Jeg har en portefølje med enkeltaksjer også, men den bruker jeg ikke mye tid på. Jeg føler at jeg ikke har tid til å følge med på enkeltaksjer, og at fond derfor er lettere.
Bjørn Erik er en langsiktig investor. Det viktigste valget for langsiktige investorer er valg av aksjeandel og renteandel i porteføljen, understreker han.
Det som på finansspråket kalles strategisk allokering.
Strategisk allokering VS Taktisk allokering
Strategisk allokering har en langsiktig tidshorisont hvor nøkkeldrivere er avkastning, balanse og risikotoleranse. Porteføljen fordeles på ulike aktivaklasser, som aksjer, obligasjoner, eiendom og får en vekting. Taktisk allokering er på sin side en mer kortsiktig strategi hvor nøkkeldrivere i større grad baserer seg på verdsettelse, timing, region- og sektorvalg og så videre.
Taktisk allokering er mindre viktig for Bjørn Erik, som mener det er lett å trå feil her.
(PS fra Thomas: Ønsker du å lese mer om aksjer og fond, og hva som passer best for deg, kan du lese denne artikkelen jeg har skrevet.)
Typiske feller investorer går i
En vanlig feil blant sparere og investorer er at de bruker mesteparten av tiden på taktiske valg som egentlig ikke betyr noe særlig for den langsiktige avkastningen, påpeker Bjørn Erik.
– Og så glemmer du å tenke skikkelig gjennom hvor mye risiko du tåler og hvor mye du er villig til å tape ved neste børskrakk.
Her er noen av de vanligste feilene til nybegynnere:
1. Kjøper når kursene er høye, og selger når kursene er lave.
2. Overreagerer i tider med usikkerhet.
3. Handler de mest risikable aksjene og fondene – og får ikke betalt for den høye risikoen.
4. Satser alt på én hest (les: én aksje) og tar dermed unødig høy risiko.
5. Tror de kan forutsi fremtiden.
6. Pådrar seg unødvendige høye kostnader.
Kilde: Bjørn Erik Sættem
Verdifullt å gjøre feil tidlig
«Jeg har stort sett gått i alle fellene som er å gå i. Heldigvis gjorde jeg feilene i ung alder og med små beløp».
Bjørn Erik forteller at å tape penger i aksjemarkedet er en del av læringsprosessen.
– Suksessfulle investorer som Arne Fredly og Robert Næss har selv uttalt i podcast-samtaler med meg at noen av de første aksjene de kjøpte i ungdomstiden gikk rett i kjelleren – og de tapte mesteparten!
Det gjelder også Bjørn Erik, som kjøpte aksjer i Kreditkassen (Nordea) rett før de gikk konkurs i 1991 – samme år som han var russ.
– Da lærte jeg at jeg aldri mer skulle kjøpe en aksje som hadde falt 90 prosent. Den kunne falle 100 prosent til…
How much lower can it go? I videoen over forklarer den legendariske investoren Peter Lynch hvordan folks sunne fornuft svikter når en aksjekurs faller.
Tusen takk, Bjørn Erik!
Til slutt vil jeg, Thomas, bare si tusen takk Bjørn Erik, for at du tok deg tid fra din hektiske hverdag til en prat med meg. I likhet med deg, heier jeg på alle som driver med folkeopplysning rundt aksjer og sparing – og både du og Nordnet bidrar definitivt til dette. Du er en talsperson Nordnet kan være stolt av!