Se mine anbefalte verktøy for investeringer

Hvordan tjene penger på aksjer (4 steg som faktisk virker)

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

Hvordan tjene penger på aksjer

Vurderer du å kjøpe dine første aksjer er dette en artikkel du bør lese. I denne artikkelen vil du lære hvordan tjene penger på aksjer.

Først og fremst: det er bra du har spurt deg selv om dette! Aksjer har historisk vært en veldig god måte å bygge formue på. Over tid går markedet opp. Men på kortere sikt kan det svinge voldsomt, noe som gjør aksjemarkedet vanskelig å spå.

Så, hvordan kan du tjene penger på aksjer?

Du trenger ikke være den mest intelligente for å tjene penger på aksjer. Det du trenger er disiplin og “mage” til å holde ut i de mest turbulente periodene aksjemarkedet har å by på.

Slik tjener du penger på aksjer over tid:

  1. Kjøp og hold. En vanlig setning å høre blant kjente investorer er “Time in the market beats timing the market.”
  2. Fond over enkeltaksjer: For de aller fleste er fond bedre alternativ enn enkeltaksjer.
  3. Reinvester utbytter du mottar.
  4. Ha en tydelig plan med pengene dine.

Hva er en aksje?

For å øke sjansene på å tjene gode penger på aksjer, er du nødt til å forstå hva en aksje faktisk er.

En aksje er en eierandel i en bedrift.

Dette er viktig å vite. Det er altså ikke bare en ticker på børsen, men et bevis på at du eier en bit av bedriften.

Og tenker du som en faktisk eier av selskapet, vil du også gjøre mer riktig research i forkant av investeringen.

Til sammenligning: når du kjøper et hus vil du jo vite så mye som mulig om huset. Er kjøkken og bad nytt? Hvordan er området huset ligger i? Kort vei til kollektiv, og så videre.

Akkurat det samme bør gjelde investering i aksjer.

Over tid har aksjemarkedet vist seg å gi god avkastning på pengene dine. Tenker du derfor som en bedriftseier, har du større sikkerhet og kompetanse i avgjørelsene bak investeringen din.

Dette gjør at du har mage nok til å sitte igjennom eventuelle krisetider, hvor andre folk selger aksjer i panikk, fordi de ikke egentlig vet hva de har investert i.

Og når markedet snur igjen, vil du dra nytte av at du satt på dypere kunnskap om selskapet.

1. Kjøp og hold

Time in the market beats timing the market

Ordene over har du muligens hørt på et eller annet tidspunkt.

Og i praksis er det nettopp det du må gjøre dersom du vil ha god avkastning på å handle aksjer. Du må rett og slett være i markedet gjennom både gode og dårlige tider.

Mange forsøker å time markedet, men det er mye lettere sagt enn gjort. Vi vet ikke stort om hvilken vei kursen skal gå i fremtiden.

Men det vi faktisk vet er at aksjemarkedet har historisk gått opp, som betyr at hvis du er displinert og tålmodig.

Bare sjekk dette: Aksjemarkedet har gitt rundt 10 prosent i gjennomsnittlig avkastning til de som holdt seg i markedet gjennom tykt og tynt de siste 20 årene. Hadde du forsøkt å hoppe inn og ut av markedet, er det slettes ikke sikkert du hadde hatt samme avkasting.

  • Investorer som gikk glipp av de 10 beste dagene i den perioden, hadde en gjennomsnittlig avkastning på 5 prosent.
  • Enda verre hvis du gikk glipp av de 20 beste dagene. Da hadde du kun hatt 2 prosent avkastning
  • Og til slutt: gikk du glipp av de 30 beste dagene, hadde du hatt negativ avkastning på -0.4 prosent!

I tillegg til at du risikerer å gå glipp av de beste dagene når du hoper inn og ut av aksjer, koster det penger å kjøpe og selge aksjer, så avgifter og kurtasje hadde også spist opp den totale avkastningen.

En annen faktor som taler til fordel for en kjøp og hold-tilnærming er at risikoen for at du taper penger i aksjemarkedet reduseres etter antall år investert.

Bare se hvordan risikoen avtar i grafen under.

probability of loss after 20 years in the stock market

Kilde: Macrobond; MSCI World Equity Mid and MSCI Large Cap Total Return in GBP, 1 January 1972- July 2022 

2. Invester i indeksfond over enkeltaksjer

De aller fleste som ikke har tenkt til å bruke mye tid på å følge med i aksjemarkedet burde velge å investere i et indeksfond fremfor enkeltaksjer.

Indeksfond har i snitt gitt en årlig avkastning på ca 10 prosent, og ikke en gang de fleste profesjonelle forvaltere klarer å slå dette.

Kjøper du et globalt indeksfond, er du godt diversifisert, og du trenger ikke inngående kunnskap om noe som helst for å lykkes.

Det eneste du trenger er tid og disiplin til å ikke ta ut pengene.

Et tips er å skjule fondskontoen fra nettbanken, og automatisere sparingen dit hver måned. Ute av synet, ute av sinn!

Kom i gang med investering hos Nordnet (annonse)

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + en hjelpsom utbytteoversikt for deg som bygger passiv inntekt.


Ønsker du likevel å investere i enkeltaksjer?

Selv investerer jeg i enkeltaksjer, og dette nettstedet dreier seg i stor grad om det. Men jeg bruker enormt med tid på å analysere selskaper og å lese bøker om investering, da jeg har et mål om å kunne bli privatinvestor på fulltid.

Da er det noen ting som kan gi oss en pekepinn på om et selskap er verdt å investere i. Og det er å finne selskapets iboende verdi (intrinsic value).

Pris vs verdi

Forståelsen av en aksjes pris mot faktiske verdi er viktig. Aksjemarkedet styres av følelser, noe som blir godt beskrevet i investorbibelen “The Intelligent Investor” av Benjamin Graham.

Der beskrives aksjemarkedet i form av den noe bipolare Mr. Market, som med sin overoptimistiske ånd overpriser aksjer det ene øyeblikket, og nærmest gir bort de samme aksjene i sine negative øyeblikk.

Jeg anbefaler at du sjekker ut disse 8 aksjebøkene dersom du vil lære deg hvordan du investerer i enkeltaksjer.

Men selv om psykologien og sentimentet i markedet (og dermed aksjekursene) endrer seg hele tiden, er gode selskaper derimot mer stabile enn som så.

Deres iboende verdi er ikke nødvendigvis endret bare fordi prisen er det.

Og det er i slike tilfeller du kan gjøre noen skikkelige røverkjøp.

Å kjøpe aksjer i perioder hvor Mr.Market er negativ, er derfor det beste du kan gjøre om du vil øke din avkastning på aksjer, og har et langsiktig perspektiv.

“Price is what you pay, value is what you get”

Warren Buffett

Om en aksje koster 20 kroner eller 200 kroner per aksje, sier ikke nødvendigvis noe om hvor dyr eller billig en kanskje er.

Husk igjen: en aksje er en eierandel i et selskap.

Verdien på selskapet sier derfor alt om hvor dyr eller billig prisen på aksjen er.

Kjøp derfor aksjer i selskap som du forstår og har innsikt i. Og gjerne som du vil eie for at du tror på produktene eller tjenestene deres, både i dag og i fremtiden.

Skal du investere i enkeltaksjer er du nødt til å investere i deg selv også. Selv bruker jeg en rekke analyseverktøy, som blant annet Simply Wall St.

Volatilitet (beta)

Å forstå volatilitet er viktig dersom du skal tjene gode penger på kurstigning.

Volatilitet er et uttrykk for hvor ekstremt aksjekursene beveger seg opp og ned.

Mange bruker ordet volatilitet synonymt med risiko. Dette er ikke nødvendigvis en god sammenligning, spør du meg.

Så lenge du har gjort en solid jobb med å kjenne selskapet du er investert i, og har et langsiktig perspektiv med investeringen, kan perioder hvor aksjekursen svinger ned være gode kjøpsmuligheter.

Les også: Investering i aksjer for nybegynnere

3. Reinvestere utbytter du mottar

Et utbytte er en utbetaling selskapet deler ut til deg som investor, som kommer fra en del av overskuddet deres.

Å reinvestere utbyttene du mottar fra fond eller enkeltaksjer gir ytterlige bensin på bålet og øker avkastningen din over tid.

Reinvesterer du utbytter i flere utbytteaksjer oppstår nemlig “snøballeffekten”, hvor utbyttene bidrar til enda mer utbytter. Over tid er dette en kraftig effekt som øker sannsynligheten din for å bli rik på aksjer.

Utbytter gir deg eventuelt også cashflow, og er således helt passiv inntekt som kan bygges opp til å gi deg månedlig ekstrainntekt ved siden av jobb. For noen kan disse utbyttene bli så store at de ikke trenger en fulltidsjobb lenger.

Det gir et ekstra insentiv til å sitte gjennom dårligere perioder, hvor kursen ikke beveger seg stort. Da mottar jeg i det minste utbytter på konto, som jeg selv kan velge å bruke på noe fint, eller reinvestere videre i aksjemarkedet.

Et selskaps overskudd brukes typisk til 5 ting:

  1. Utbetaling av utbytte
  2. Reinvestere i seg selv
  3. Kjøpe opp andre selskaper
  4. Kjøpe tilbake aksjer
  5. Nedbetale gjeld

Ikke alle selskaper betaler utbytter. Dette er stort sett forbeholdt selskaper som har vokst seg så store at de ikke lenger trenger hele overskuddet til å reinvestere i seg selv.

Altså, de er ikke lengre rene vekstselskaper.

For å finne ut av hvilke selskaper som betaler utbytter, kan du sjekke aksjen du er interessert i på Morningstar eller Oslo Børs for å se om de har betalt utbytter de siste årene.

Du kan også sjekke ut oversikten over Norske utbytteselskaper på Simply Wall St. Legg til dividend i filtret, og klikk ‘søk’.

Eller, ønsker du en rask og enkel måte å få oversikt over norske utbytteaksjer, kan du sjekke de 10 beste utbytteaksjene på Oslo Børs.

Selskaper utbetaler utbytter på forskjellige tidspunkt. Noen betaler utbytte årlig. Andre betaler halvårlig, kvartalsvis eller til og med månedlig.

4. Ha en klar plan med pengene

Aldri invester penger du trenger innen kort tid i aksjemarkedet. Aksjemarkedet er volatilt, og dersom du trenger pengene til barna, huskjøp og så videre, er pengene dine tryggest på sparekonto.

Har du lengre perspektiv på pengene, og tåler at verdien kan reduseres i perioder, vet du nå at det historisk sett er lurt å putte dem i aksjer.

Men det er viktig å forstå at aksjemarkedet innebærer størst risiko på kort sikt, og at om du forsøker deg på enkeltaksjer, kan du tape alt om selskapet for eksempel går konkurs.

Med andre ord: pengene du putter i aksjemarkedet må du ha råd til å tape.

Dersom du har kontroll på hvor mye du kan tillate deg å tape, uten at det endrer din livssituasjon utenfor aksjemarkedet negativt, sover du også bedre om natten, og unngår panikksalg og andre dårlige valg fordi følelsene tar over.

Kom i gang med investering hos Nordnet (annonse)

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + en hjelpsom utbytteoversikt for deg som bygger passiv inntekt.


Hva nå?

Nå har du lært grunnleggende hva en aksje er og hvordan du kan tjene penger på aksjer.

Husk igjen, at dersom du skal investere i enkeltaksjer må du angripe hver eneste investering du gjør med et eierperspektiv.

Da vil du gjøre klokere valg, både når du kjøper og selger aksjer.

Videre anbefaler jeg deg at du sjekker ut artiklene under, for mer interessant lesning.


Disclaimer

 Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som kjøps- og/eller salgsanbefalinger, men kun til å gi informasjon om aksjer og aksjeprodukter. Å handle aksjer medfører risiko. Gjør alltid din egen research før du kjøper.

Ta smartere investeringsvalg med Simply Wall St

Få full kontroll over porteføljen din. Utforsk aksjer visuelt, se hvilke som er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsvalg.

Brukt av over 7 millioner investorer, verden over.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler