Se mine anbefalte verktøy for investeringer

Hvordan spare penger: topp 10 enkle sparetips for 2024

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan spare penger

Tidene er tøffe og usikre om dagen, med høye renter og dyr strøm. Vi liker å ha en forutsigbar økonomi, men hvordan spare penger effektivt i slike tider?

Ja, det kan være vanskelig å se hvordan du kan få en tykkere lommebok under slike forhold, men vet du hva? Det er faktisk mulig å oppnå for de fleste.

Det finnes nemlig en rekke kreative og enkle grep for deg som ønsker å spare mye penger. I denne artikkelen kan du lese mer om 10 tips som potensielt kan spare deg titusenvis av kroner årlig.

Videre kan du lese mer om alle sparetipsene, slik at du er godt rustet for å sitte igjen med mer penger i 2024. Hvor mange av tipsene kan du ta i bruk i dag?

1. Sett deg et økonomisk mål

Synes du det er vanskelig å ha disiplin når det kommer til å spare penger? Vel, da er det viktig at du setter deg et tydelig og fristende mål med sparingen.

Ønsker du for eksempel å spare til en ferietur til Italia? Tidlig pensjon? Eller kanskje du ønsker å hjelpe dine barn med å komme seg inn på boligmarkedet etterhvert? 

Skriv ned hva som er viktig for deg. Da kan du sette deg et tydelig sparemål basert på dette, og det blir dermed mye lettere å holde sparingen ved like.

2. Planlegg middagene dine

Selv prøver jeg å bruke rundt 50-60 kroner på middag i snitt hver dag. Noen dager har jeg og fruen litt dyrere middager som eksempelvis en god biff. Men som oftest spiser vi mye fisk og kylling, som er billig protein vi kjøper i større mengder.

Vi forsøker å handle maksimalt to ganger i uka. Da begrenser vi hvor ofte vi er på butikken, og begrenser samtidig sjansen for at vi kjøper noe vi egentlig ikke trenger. 

En av måtene jeg sparer mye penger på mat på er derfor å ha en ukesplan.

Vi bestemmer oss for 7 middager for uken. Videre handler vi de ingrediensene som trengs for å lage middagen. Og her kjøper vi altså ofte butikkenes egne, billigere merker, som er vel så gode som andre merker.

Å sette deg et målsatt forbruk på middagene dine vil hjelpe deg med å holde matbudsjettet ditt lavere. Pluss: med en ukesplan har du alltid mat i kjøleskapet, noe som gjør at det ikke føles like lettvint å bestille middager fra andre steder.

Bonustips: Hvis du ønsker å minimere antall ganger du befinner deg i butikken, kan du bruke tjenester som Godt Levert, og få varene rett på døra.

3. Ha automatisk trekk til sparekonto

For å lykkes med sparing er det viktig at du setter til side penger i samme øyeblikk de kommer inn på kontoen din. For “ute av syn, ute av sinn”.

Gi bort mye av disiplinen til en robot istedet. Med automatisk sparing i nettbanken sørger en ‘robot’ for at et fast beløp flyttes over til sparekonto eller aksjesparekonto på en bestemt dato hver måned. 

Et annen tips kan være å ‘gjemme’ denne kontoen i mobilappen, slik at du ikke fristes til å ta pengene tilbake igjen når du står ved godterihylla på bensinstasjonen etter en lang arbeidsdag. 

Ha et fast beløp som trekkes fra lønna hver måned. I videoen over kan du se Thomas Frank fortelle mer om temaet, og hvordan han bygget seg opp en formue på rundt 3.000.000 kroner ved å gjøre dette.

4. Bruk prissammenligningstjenester

Det kan hende du betaler mer enn du trenger på tjenester som strøm, bredbånd, mobilabonnement og forsikringer. 

Derfor er det lurt å sammenligne tilbud på slike tjenester og produkter via sammenligningstjenester som for eksempel Tjenestetorget.

Du kan lese en rekke historier om mennesker som har hentet tilbud og fått bedre priser på nødvendigheter som strøm, forsikring, mobilabonnement og mye mer. Jeg har selv intervjuet en rekke av dem som innholdsprodusent i Tjenestetorget, og mange av dem sparte titusenvis av kroner i året på å bytte til nye avtaler. 

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

5. Få bedre rente på eksisterende lån 

Har du lån med høy rente? Her er i såfall enda et sparetips som kan spare deg titusener i året. 

Hvor høy rente du har på lånet ditt har nemlig massiv betydning for hvor mye penger du ender opp med å betale utover det opprinnelig lånet, hvert eneste år. 

Ved å refinansiere lånet ditt kan du få lavere rente på lånet. Jeg anbefaler at du sjekker ut de gode brukererfaringene på Tjenestetorget Finans, og prøver deres gratis tjeneste om du ønsker å senke lånekostnadene dine.

I tillegg har du gratis apper som blant annet kan gi deg bedre rente, som uScore (tidligere Defero).

Disse appene er i tillegg designet for å gi deg større kontroll over gjeld og privatøkonomi. De gir deg gode tips og forslag til hva du kan kutte i, overvåke kredittscoren din, sette opp vennelån på en ryddig måte og mer.

6. Kast mindre mat

Vi nordmenn kaster over 450 000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer ca. 84,7 kg per innbygger (kilde: regjeringen.no).

Med andre ord: her er det mye penger som kan spares!

Spar penger og unngå matsvinn i hjemmet ved å følge disse tipsene:

  • Spis restene av middagen til lunsj eller bruk dem til neste middag
  • Lag mindre porsjoner
  • Lag en ukesplan, så du kun kjøper det du trenger
  • Ikke kjøp inn mat du vet familien ikke kommer til å spise opp
  • Arranger en restemiddag minst en gang i uka, hvor du bruker kreativiteten til å lage en middag av det som er igjen i kjøleskapet

Å unngå at du kaster unødvendig mye mat kan potensielt spare deg for tusenvis av kroner i måneden. 

7. Sett opp budsjett

Skaff deg oversikt over økonomien din. Hvor mye penger kommer inn og hvor mye forsvinner ut hver måned?

Sjekk forholdet mellom inntekter og faste utgifter, og se hvor mye du sitter igjen med, og hvilke poster du kan spare en del penger på.

Du kan lese mer om å lage budsjett i en annen artikkel jeg har skrevet, hvor du får fem enkle steg til å lage budsjett.

Ved å følge stegene bygger du en velsmurt maskin som hjelper deg å holde kontroll på inntekter og utgifter.

Og som tidligere nevnt: har du et tydelig og fristende mål med sparingen, er det lettere å holde deg tro mot prosjektet.

8. Spare i fond

Om du setter opp et budsjett som gir deg mer til overs etter alle utgifter er betalt, kan du vurdere å spare et fast beløp hver måned i fond. 

Særlig dersom du har lang sparehorisont og for eksempel sparer til å hjelpe dine barn med å komme inn på boligmarkedet, er dette en fin løsning.

Et indeksfond har historisk gitt en årlig gjennomsnittlig avkastning på 10 prosent. Det betyr at om du hadde plassert 100.000 kroner i et indeksfond i 1990, hadde disse pengene vokst til nesten over 2.000.000 kroner i dag – selv med terrorhandlinger, kriger og finanskriser underveis.

Og uten at du selv hadde trengt å gjøre noe som helst.

Jeg anbefaler at du sjekker ut min artikkel om indeksfond vs aksjefond for å komme i gang.

9. Finn gratis underholding 

Det finnes mange måter du kan ha det moro på, som ikke trenger å koste mye penger. Her er noen ideer:

  • Dra på en sykkeltur
  • Se gratiskonserter når de dukker opp
  • Ta deg en gåtur med en podcast, musikk eller en venn på øret
  • Arranger brettspillkveld med venner
  • Forsøk å google “gratis ting å gjøre i… (byen din)” og se hva som dukker opp
  • Hold et øye med gratisbiletter eller arrangementer som gir bort hotellopphold gratis (kjæresten min er flink til å finne slike tilbud, så kanskje jeg burde spørre henne om hun vil skrive en artikkel om dette på denne siden)

Med litt kreativitet kan du altså gjøre mange ting gratis. 

Okay, la oss gå videre til siste tips på listen:

10. Spar penger på strøm

De største utgiftspostene når det gjelder strømforbruk, er som oftest varmtvann og oppvarming. Derfor anbefaler jeg at du ser på måter du kan spare inn her.

Hvordan spare penger på strøm:

  • Dusj kortere
  • Monter sparedusj
  • Ikke vask en halv vaske-/oppvaskmaskin men fyll den helt opp
  • Skru ned varmen i rom du ikke befinner deg i ofte

Det kan også være lurt å bytte ut panelovner med varmepumpe, da varmepumper er mer energieffektive enn annen elektrisk oppvarming.

I tillegg koster strømmen mest tidlig på morgenen og rett etter jobb, så derfor kan det være lurt å gjøre strømkrevende aktiviteter når strømmen er billigere.

Nå har du altså fått servert 10 enkle grep til hvordan spare penger. Var det noen av tipsene du selv ikke hadde tenkt over, og som du ser vil spare deg for mye penger?

Ta smartere investeringsvalg med Simply Wall St

Få full kontroll over porteføljen din. Utforsk aksjer visuelt, se hvilke som er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsvalg.

Brukt av over 7 millioner investorer, verden over.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler