✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hvordan investere slik den yngre Warren Buffett gjorde: En guide

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

warren Buffett investering i aksjer

I denne artikkelen vil du lære hvordan den unge Warren Buffett investerte i aksjemarkedet. Mot slutten av artikkelen vil du også få en liten oppskrift på hvordan du kan gjøre som han gjorde i sine yngre år.

Begynnelsen på Buffetts investeringskarriere

Se for deg en ung gutt med en stor appetitt for tall og en evne til å tjene penger – ikke ved å klippe plener eller selge limonade (selv om han solgte pinball-maskiner på et punkt), men ved å investere i selskaper.

Der har du Warren Buffett.

Før han ble Oraklet fra Omaha, var han rett og slett et vidunderbarn fra Omaha, Nebraska.

La oss ta dykke ned i investeringsstrategiene og porteføljefordelingene som utgjorde mye av Buffetts tidlige karriere.

Kapittel 1: Buffetts første aksjekjøp 

Buffetts reise inn i investeringsverdenen startet allerede som 11-åring. De fleste barn på denne tiden var antakeligvis mer opptatt med å bytte baseballkort eller drømme om å bli astronauter, men Warren kjøpte sin første aksje—Cities Service Preferred til $38 per aksje.

Men han traff ikke gull med en gang.

…aksjen falt til $27.

Unge Warren kunne bare skrekkslagen se at aksjen falt og falt. Og det skulle bli verre; han hadde også investert noe av søstrenes penger. Men han holdt ut og solgte i lettelse ut begges posisjoner til slutt på $40, etter at aksjen hentet seg inn igjen.

Men aksjen fortsatte å stige.

Da lærte han tidlig en verdifull lærepenge: vær tålmodig.

“Aksjemarkedet er designet for å overføre penger fra de aktive til de tålmodige.”

Hovedpoeng: Start tidlig, vær tålmodig, og lær av hver transaksjon. Som fin vin, krever gode investeringer ofte tid for å modnes.

Kapittel 2: College-år og “Cigar Butt”-strategien 

Buffett gikk på Columbia University hvor han ble veiledet av Benjamin Graham, ofte kalt verdiinvesteringens far.

Graham introduserte Buffett for konseptet “cigar butt”-investering—å finne undervurderte aksjer som fortsatt kunne gi en siste “gratis puff” av profitt.

Buffett jaktet på selskaper som ble handlet langt under sin indre verdi, og kjøpte dem dermed som oftest til en betydelig rabatt.

Hans tidlige porteføljefordeling:

  • Cigar Butts: 60 %
  • Sterke selskaper (GEICO, American Express): 30 %
  • Kontantreserver: 10 %

Buffetts resultater i denne perioden var intet mindre enn spektakulære. Ved å fokusere på undervurderte aksjer oppnådde han konsekvent avkastning som overgikk markedet.

“Det er langt bedre å kjøpe et fantastisk selskap til en rettferdig pris enn et rettferdig selskap til en fantastisk pris.”
– Warren Buffett (men ikke riktig enda i denne historien)

Hovedpoeng: Se etter undervurderte perler, men ignorer ikke kvalitetsselskaper til rimelige priser. Balanser porteføljen din for å beskytte mot volatilitet.

Kapittel 3: Partnerskapsæraen 

I 1956 startet Buffett sitt første investeringspartnerskap med $105,000 fra venner og familie.

Dette var tiden for hans “partnerskapsbrev”, som i ettertid sees på som en skattkiste av både visdom og vidd.

Du kan lese Buffetts brev i denne perioden her.

Han drev flere partnerskap samtidig, alle fokusert på dyp verdiinvestering, ofte i små til mellomstore selskaper som fløy under Wall Streets radar.

Typisk porteføljefordeling i denne perioden:

  • Deep-value aksjer: 70 %
  • Spesielle situasjoner (Arbitrasje, likvidasjoner): 20 %
  • Kontantreserver: 10 %

Buffetts partnerskap ga en avkastning på rundt 29,5 % årlig – betydelig høyere enn Dow Jones gjennomsnitt på 7,4% i samme periode.

“Regel nr. 1: Aldri tap penger. Regel nr. 2: Glem aldri regel nr. 1.”

Hovedpoeng: Diversifiser investeringene dine og ha alltid noen kontanter på hånden. Se etter skjulte verdier i oversette markeder.

Kapittel 4: Berkshire Hathaway

 Buffetts oppkjøp av Berkshire Hathaway i 1965 var et avgjørende øyeblikk. Opprinnelig var Berkshire både et mislykket tekstilselskap og en mislykket investering, i følge Buffett selv. Men det skulle vise seg å bli det fremtidige holdingselskapet for alle hans videre investeringer.

Her utviklet strategien hans seg til å fokusere mer på å kjøpe hele virksomheter i stedet for bare aksjer.

Utvikling i porteføljefordeling:

  • Heleide selskaper: 50 %
  • Børsnoterte aksjer: 40 %
  • Kontanter og likvider: 10 %

Berkshires portefølje ble en blanding av store, stabile selskaper og strategiske oppkjøp, noe som førte til eksponentiell vekst. Investeringer i selskaper som Coca-Cola og Washington Post ble gjort med et langsiktig perspektiv, med vekt på varige konkurransefortrinn.

“I forretningsverdenen er bakspeilet alltid klarere enn frontruten.”

Hovedpoeng: Fokuser på selskaper med sterke, varige konkurransefortrinn. Invester med et langsiktig perspektiv og en klar forståelse av selskapets indre verdi.

Kapittel 5: En oppskrift for å investere som den unge Buffett 

Vi har nå tatt en svipptur gjennom Warrens tidlige investeringsår. Hvordan kan du gjenskape hans suksess?

Her er en oppskrift for å investere som den unge Buffett:

  1. Start tidlig og vær tålmodig: Jo tidligere du starter, jo mer tid har du til å la investeringene dine vokse. Tålmodighet er nøkkelen; la deg ikke påvirke av kortsiktige markedsfluktuasjoner.
  2. Omfavn verdiinvestering: Buffetts investeringsfilosofi er forankret i verdiinvestering. Dette innebærer å lete etter aksjer som handles for mindre enn deres indre verdi. Indre verdi er den estimerte reelle verdien av et selskap basert på dets fundamentale forhold. For å beregne et selskaps verdi, kan du lese denne artikkelen.
  3. Fokusinvestering: Buffett er kjent for sin fokusinvesteringsmetode, som innebærer å konsentrere seg om noen få høy-overbevisning-investeringer. I stedet for å spre investeringene dine for bredt, identifiser og invester i selskaper der du har en dyp forståelse og sterk tro på deres langsiktige potensial.
  4. Fortsett å lære: Buffett er en ivrig leser og livslang læringsmaskin. Han bruker flere timer hver dag på å lese bøker og artikler. Å holde seg informert om markedet og kontinuerlig utdanne deg selv er avgjørende. Lær av hver investering—både suksesser og feil.

Se alle Buffett sine bokanbefalinger på denne siden.

Arven etter Buffett

Buffetts investeringsreise er en mesterklasse i value investing, tålmodighet og strategisk allokering.

Ved å forstå metodene hans og tilpasse dem til din egen investeringsstil, kan du også ha gode muligheter for å oppnå god avkastning.

Og husk – som Oraklet selv sier, “Den beste investeringen du kan gjøre er i deg selv.”

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler