Har du rundt 500.000 kroner du ikke helt hvordan du investerer på best mulig måte? Da kan denne artikkelen være til god hjelp.
Det finnes mange måter å anvende pengene dine på – du kan investere i aksjer og fond, eller betale ned gjeld for å forbedre din finansielle situasjon.
Men hvilken er den beste veien for deg og din situasjon?
Les videre for å få 6 gode innspill til hvordan investere 500 000 i 2024.
Viktig informasjon: Jeg gir ikke investeringsråd, men ønsker kun å tilgjengeliggjøre informasjon om ulike måter en kan investere pengene sine på. Du må selv gjøre deg opp en mening over risikoen involvert ved å investere pengene dine.
Noen ord før du investerer 500.000
Før du hopper ut i det og investerer 500.000 kroner bør du ta en grundig gjennomgang av din finansielle situasjon. Har du noen nåværende utfordringer som haster å løse opp i?
La oss kjøre noen kontrollspørsmål før du setter i gang med investering.
Har du en buffer?
Hvor mye penger du trenger på buffer, kan du bestemme selv, men det anbefales at du har en buffer med mellom 3-6 måneder av dine levekostnader til uforutsette utgifter og livshendelser (som for eksempel at du mister jobben).
Selv om å ha pengene dine på en konto over tid blir spist opp av inflasjonen, er dette trygt og likvid, som betyr at du får tak i pengene umiddelbart dersom du skulle trenge det.
Her kan du eventuelt se nærmere på:
- Pengemarkedsfond (bare se opp for forvaltningsavgifter)
- Høyrentekonto
Dette er altså penger du skal ta liten til null risiko med.
Kom i gang med investering hos Nordnet
Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).
Har du betalt ned dyr gjeld?
Har du mye dyr gjeld bør du bruke noe av de 500.000 kronene på å betale ned dette.
Med dyr gjeld mener jeg gjeld med høy rente, som forbrukslån og kredittkort. Har du for eksempel 200.000 kroner i kredittkortgjeld med en rente på 20 prosent, er renten på lånet mer mer enn dobbelt så mye av forventet avkastning i et indeksfond for eksempel.
Det betyr at det lønner seg å betale ned lånet så fort som mulig.
Du kan se det slik: dersom du kvitter deg med lånet, ville dette vært tilsvarende at du fikk 20 prosent avkastning på pengene dine. Ved å betale ned lånet frigjør du pengene dine til investering fremover, da en mye større andel av pengene dine kan investeres i aksjer, eiendom, fond og så videre.
Hva er målene dine og hvor høy risiko er du komfortabel med?
Vi er alle individuelle og i forskjellige situasjoner. Så om du ønsker å investere 500.000 kroner, bør du ta en ærlig sjekk på hva som er dine mål og risikotoleranse først.
Ta med alderen din, hvor mye har investert fra før av, og om du har en buffer i regnestykket.
- Er du i 20-30 årene har du lenger tid til pensjonsalder og kan ta deg råd til å ta litt høyere risiko med pengene dine.
- Men det kommer altså an på målene dine. Sparer du til bolig innen et år eller to for eksempel, bør riskoen du tar være betydelig lavere enn dersom du kan ha pengene dine investert i 10-20-30 år.
Hvilken type investor er du?
For du avgjør hvordan du investerer 500.000 kroner, er det viktig at du forstår hva slags type investor du er. Foretrekker du enkeltaksjer eller aksjefond? Eller kanskje ETFer?
Du kan enten investere aktivt eller passivt. Investerer du aktivt er det viktig at du faktisk gjør mye research på egenhånd. Du kan sjekke ut min anbefalt side for å se verktøy jeg bruker når jeg undersøker og analyserer aksjer.
Mange av verktøyene er helt gratis å komme i gang med.
Investerer du derimot passivt, overlater du detaljene til en fondsforvalter. Da er det eneste du trenger å gjøre å lage deg en liten strategi for hvordan du investerer, og holde deg til denne. Du kan lese mer om min favorittstrategi for passiv investering i denne artikkelen.
6 måter til hvordan investere 500 000 kroner
Så – med disse spørsmålene unnagjort: la oss sette i gang med å se nærmere på 6 gode måter å investere pengene dine på!
1. Enkeltaksjer
Handler du i aksjer kjøper du en eierandel i et selskap. Hvordan investeringen din gjør det, avhenger av hvordan selskapet og aksjekursen presterer.
De største pengene ligger gjerne i å være i et selskap før den største og mest eksplosive veksten kommer, men her ligger gjerne en større risiko også – særlig hvis selskapet har tatt opp mye gjeld, og ikke tjener stort på bunnlinjen.
Fordelen med å investere i aksjer over for eksempel indeksfond, er potensialet for svært høy avkastning. Men det forutsetter at du gjør nødvendig research, for ekstremt mange investorer underpresterer indeksfond.
Derfor anbefaler jeg disse to verktøyene for deg som ønsker å investere i enkeltaksjer:
Jeg anbefaler Finchat.io til deg som er seriøs med investering i enkeltaksjer, som ønsker detaljert informasjon om selskapers nøkkeltall. Du får også tilgang til en AI chat dedikert til finans. Selv proffe investorer bruker FinChat, og om du er en graf-elsker, er dette noe for deg.
Simply Wall St er til for deg som ønsker å få servert en enkel oversikt over et selskap, i tillegg til å få deres ‘intrinsic value’ via kontantstrøm-metoden. Det gir deg en pekepinn på om du kjøper en underpriset eller overpriset aksje – på en enkel visuell måte.
Selv foretrekker jeg å investere etter prinsippene til Terry Smith, som du kan lese om i detalj i denne artikkelen. Der vil du også se hvordan vi bruker de respektive verktøyene nevnt over.
Smiths strategi, kort fortalt: han investerer i selskaper som allerede er vinnere, og som tjener og beholder enorme mengder penger til videre vekst.
Investerer du i aksjer som betaler utbytter, kan du bygge deg en passiv inntektsmaskin, hvor du kan motta innbetalinger hver måned.
Det beste stedet å begynne med en slik strategi er Nordnet, som har et bredt utvalg av aksjer og fond som betaler utbytter, og verktøyene du trenger til å holde øye med alle innbetalingene du mottar.
Det er gratis å opprette bruker, og du får også tilgang til aksjeforumet Shareville, hvor du kan møte andre utbytteinvestorer.
Kom i gang med Nordnet via boksen under!
Kom i gang med investering hos Nordnet
Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).
Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond
2. Fond
Dersom enkeltaksjer ikke er helt din stil, kan du vurdere å investere i aksjefond i stedet.
I et fond eier du ingen andel av selve selskapene, men er i stedet andelseier i selve fondet – en kurv sammensatt av potensielt hundrevis av forskjellige selskaper.
Fordelen med dette er gjerne at fond er mer stabilt, og svinger mindre enn en mer konsentrert portefølje av enkeltaksjer.
Du slipper også å gjøre undersøkelser selv, da en forvalter tar av seg dette ansvaret.
Ulempen er på den andre siden at noen fond (særlige aktive fond) kan ha høye forvaltningsavgifter. Dette kan spise opp mye mer av avkastningen enn det du kanskje skulle tro.
Selv ville jeg derfor valgt et indeksfond over et aktivt forvaltet fond. Med indeksfond får du historisk god avkastning (rundt 10 % årlig) med lavere avgifter og risiko.
Du kan lese mer om indeksfond vs aktive fond i denne artikkelen.
Om du ønsker å investere i aksjer og fond kan du opprette konto hos Nordnet, som altså er den nettmegleren jeg anbefaler sterkest.
Kom i gang med investering hos Nordnet
Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).
3. Eiendom
Å kjøpe deg en utleieenhet for å motta passiv inntekt i form av leieinntekter er ikke dumt!
Men hvor mye eiendom du får for 500.000 kroner, avhenger av hvor i Norge du ser, eller om du skal kjøpe alene eller sammen med andre.
Et godt alternativ dersom du ser at du ikke har nok til egenkapital, kan derfor være REITs:
REITs
En REIT (Real Estate Investment Trust) er et spesielt type selskap som investerer i både privat eiendom og næringseiendom som kjøpesentere, kinoer, kontorlokaler osv.
Du kan sammenligne en REIT med et slags fond for eiendomsinvestering, da dine og andre investorers penger er samlet sammen i selskapets portefølje av eiendommer.
Mange REITs handles på aksjebørsen, og særlig den amerikanske børsen har et stort utvalg gode REITs og velge mellom.
Med REITs tjener du penger i form av utbytter som utbetales rett på aksjekontoen din. REITs er nemlig av loven forpliktet til å dele ut 90 prosent av overskuddet som utbytter.
Dette gir gjerne veldig høye og tiltrekkende utbytter, som du kunne sammenlignet med om du hadde mottar leieinntekter på en utleieleilighet. Og verdien på en REIT kan både gå opp og ned – akkurat som eiendom og aksjer.
Sjekk ut utvalget av REITs hos Nordnet:
Kom i gang med investering hos Nordnet
Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).
Du kan lese mer om ulike måter å investere i eiendom på i denne artikkelen.
4. Crowdlending
Dersom du ønsker å få pengene dine til å jobbe for deg slik som en bank gjør, kan du vurdere å investere en andel av pengene i eiendomslån.
Dette kalles Crowdlending. Du og et knippe andre investorer muliggjør at små bedrifter som ikke får lån andre steder kan få lån.
Folkefinansiering er ikke uten risiko, og media har nylig trukket frem noen episoder som understreker risikoen. Skal du investere i slike lån, er det viktig å gjøre tilstrekkelig research først.
Siden slike selskaper sliter med å få lån andre steder, kan risikoen i dette altså være høyere, men det er rentebetalingene du mottar tilbake også.
For med høyere risiko skal du som investor også ha høyere belønning.
Her kan du bygge deg en passiv inntektsmaskin, hvor du mottar renteinnbetalinger hver måned.
Platformer for crowdlending
- Kameo
- Monio
Du trenger faktisk ikke hoppe inn med mye midler for å sette i gang. Du kan investere så lite som 500 kroner for å teste om dette er noe for deg eller ikke.
5. ETF
ETF (Exchange Traded Fund) ligner mye på vanlige fond, men de kan handles direkte på børsen, akkurat som aksjer.
Mange slike ETFer kan ha ganske lave forvaltningsavgifter, og betaler utbytter direkte på kontoen din, noe som gjør ETFer til en stadig mer populær løsning.
Og det er ikke så rart. Det er det antakeligvis mange ‘income-investors’ som setter pris på. Selv om vi har utbyttefond er det er få (om noen) som faktisk betaler ut utbyttene så du selv kan bestemme hva du vil gjøre med pengene. De velger heller å investere de videre påmelding dine vegne.
Så, dersom du ønsker å være relativt passiv investor som mottar passive inntekter måndedlig, kvartalsvis, halvårlig eller årlig, kan du sjekke ut ETF som en mulig investering.
Nevnte Nordnet har nordens største utvalg av ETFer, og du kan handle populære ETFer som for eksempel:
- SDPR
- JPIN
- JEPI
- WPS
Et eksempel: investerer du 500.000 kroner i JEPI, med sine 11,73 % i direkteavkastning, får du en årlig passiv inntekt fra utbytter på 58.650 kroner. Det er rundt 4.887 kroner i passiv inntekt i måneden, uten å løfte en finger.
(PS: dette er ikke en kjøpsanbefaling av JEPI – kun et eksempel!)
Kom i gang med investering hos Nordnet
Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).
6. BSU
Og så må vi ikke glemme BSU, dersom du er ung nok og ikke eier en bolig fra før. Da kan du nemlig dra nytte av Norges beste spareform.
Dersom du har 500.000 kroner, men ikke har tenkt til på bruke alt sammen på egenkapital til bolig, eller ikke har tenkt til å kjøpe med det første, kan du fylle opp BSU kvoten for året (27.500 kr i 2023).
Det er en relativt liten andel av de 500.000 kronene, men takket være en høy og god rente kombinert med et skattefradrag, er BSU en risikofri investering som gir deg over 20 prosent på det du setter inn hvert år.
Smak på ordet risikofritt. I istedenfor å putte alle pengene dine i aksjer og fond, er det liten grunn til å ikke fylle opp BSU også.
Så fyll opp BSU kontoen så lenge du kan!
Mange måter i investere 500.000 kroner på
Er du heldig og kan investere 500.000 kroner er det, som du ser, en rekke mulige måter å investere pengene dine på.
Men ikke glem at det som passer deg best, må du selv avgjøre, da din situasjon kan være veldig ulik en annen.
Disclaimer
Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike former for ulike aktiva og inntektskilder. Gjør alltid din egen research før du investerer tid og penger.