✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hvilket fond bør jeg velge? Topp 3 beste fond for ulike strategier

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvilket fond bør jeg velge

Ønsker du å investere litt av sparepengene dine, men du er ikke lysten på å investere i enkeltaksjer? Da kan du sjekke ut fondene jeg nevner i denne artikkelen.

Å spare i fond er et godt valg for å bygge formue over tid. Du tar nemlig del i veksten i verden, og dermed avkastningen på børsen, som historisk har gitt sterk langsiktig avkastning.

Ok, men hvilket fond bør jeg velge, spør du deg kanskje om?

Det er mange fond der ute, og det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne. I denne artikkelen fremhever jeg derfor tre ulike fond med ulik strategi, som kan passe deg.

Kombinert kan disse fondene også være en god troika, men det er noe du kan ta en avgjørelse på selv, etter å ha lest artikkelen.

Og så MÅ jeg nevne dette, så det ikke er noen tvil: dette innholdet er ikke investeringsråd, men kun ment som informasjon, slik at du kan bli klokere på hva som finnes av ulike fondstyper og dermed ta veloverveide beslutninger.

3 fond for ulike investeringsstrategier

  1. DNB Global Indeks A – Fast, stabil sparing med god historisk avkastning
  2. JEPI – en indeksfølgende ETF for månedlig passiv inntekt
  3. First Veritas – kvalitetselskaper som slår indeks

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om de ulike fondene. Hvilket passer din investeringsstrategi best?

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Fordeler med fond vs enkeltaksjer

Fond er enkelt forklart en kurv bestående av mange selskaper, og dette gjør at du tar lavere risiko enn om du investerer i en enkeltaksjer. Du er nemlig godt diversifisert, siden kurven består av flere selskaper. Det gjør at risikoen reduseres om et av selskapene i fondet skulle møte på utfordringer.

De aller fleste vil uansett få høyere avkastning på å investere i et indeksfond enn med enkeltaksjer. Og dette gjelder faktisk også indeksfond vs aktive fond. Ifølge denne artikkelen underpresterte 80 prosent av alle aktive fond mot indeksfond i 2021.

Kort oppsummert er fond for deg som ikke ønsker å bruke tid og energi på å lære om selskaper, men likevel ønsker å ta del i børsens avkastning, mens enkeltaksjer er for deg som har brennende interesse, tid og ønske om å lære om aksjemarkedet.

Du kan lese mer om indeksfond vs aktive aksjefond i denne artikkelen jeg har skrevet.

Okay, la oss nå se nærmere på tre ulike fond som passer ulike investeringsstrategier:

1. DNB Global Indeks A – for den passive investor

Hvis du ønsker et fond som kan vise til god avkastning, lave kostnader og bare glemme det bort, er DNB Global Indeks A fondet du burde se nærmere på. Dette er fondet for deg som ønsker å ikke tenke stort over investeringene dine, men likevel ta del i veksten i verden og avkastningen på børsen.

DNB Global indeks har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på nesten 15 prosent de siste 10 årene. Dette er kjempegod avkastning!

Fondet er passivt forvaltet, som vil si at ingen forvaltere driver og handler hyppig, og forvaltningskostnadene er lave.

Virker dette fondet interessant? Da må du passe på å velge riktig fond her. DNB har nemlig to fond som er veldig like: DNB Global Indeks A og DNB Global A. Men forskjellen er at DNB Global A har høyere forvaltningskostnader, noe som over tid kan spise opp avkastningen din betydelig.

Trykk på knappen under, og du kommer til riktig fond – altså fondet med lave kostnader. Du kommer til Nordnet sin aksjeplatform, som jeg mener er den beste platformen for nye investorer.


2. JEPI – for store månedlige utbytter

Ønsker du å bygge passiv inntekt og du kan ta litt høyere risiko enn et globalt indeksfond? Da kan du vurdere JM Morgan Equity Premium Income ETFJEPI‘.

JEPI er et aktivt forvaltet fond som investerer i store amerikanske selskaper. Dette fondet er en ETF, som vil si at den handles på børsen. Fondet driftes av JP Morgan, og har målsetning om å gi samme resultatene som et ordinært indeksfond – men med en stor månedlig utbetaling av utbytte også.

aksjer med månedlig utbytte

Og de månedlige utbyttene er hovedårsaken til at mange liker JEPI.

Dette er et fond som ligger på rundt 10 prosent direkteavkastning, som betyr at om du for eksempel investerer 100.000 kroner, mottar du ca 10.000 kroner i utbytter fordelt på årets 12 måneder (ca 833 kr hver måned). I tillegg kan du få verdiøkning ved at fondets kurs stiger på børs.

Pengene kommer rett på investeringskontoen din, og du kan selv velge å reinvestere pengene eller bruke de på andre ting. JEPI er med andre ord en solid mulighet for å bygge høy passiv inntekt, spesielt om du reinvesterer pengene. Da får du en snøballeffekt, hvor neste utbytte blir enda litt høyere enn det forrige, fra måned til måned.

Men husk at JEPI er i dollar, og du tar dermed del i svinginger i dollarkursen også, på godt og vondt. Du kan eventuelt også vurdere aksjefondet Fondfinans Utbytte, men dette fondet betaler ikke ut utbyttene – de reinvesterer heller utbyttene videre i fondet.

Trykk på knappen under for å handle JEPI hos Nordnet.


3. First Veritas – kvalitetsselskaper som slår indeks

Ønsker du ta litt høyere risiko enn et globalt indeksfond, kan du investere i et aktivt forvaltet fond. Det er en rekke aktivt forvaltede fond der ute – noen er gode, mens andre ikke kan vise til de samme resultatene.

Hvis jeg skulle anbefalt et aktivt fond du kan vurdere nærmere, ville jeg sett på First Veritas, som forvaltes av Thomas Nielsen.

Hvilke selskaper som får plass i First Veritas avgjøres ved hjelp av en matematisk modell utviklet av Nielsen selv. Nielsen tilhører den siden av investorer som kaller seg kvalitetsinvestorer. Kvalitetsinvestorer ser etter selskaper som har hatt stabil, økende vekst på topp-og bunnlinje, høy avkastning på kapital, lite gjeld og masse penger på bok.

Dette er et fond som gir deg muligheten til å slå indeksen, hvis det er noe du ønsker å prøve på. Og muligheten for dette øker særlig på lang sikt.

first veritas avkastning

Fondet har til nå gruset referanseindeksen, som du ser i bildet over. Så er det på sin plass å understreke at et slikt fond kan svinge mer enn indeksfond, og at resultatene fra år til år kan være mer volatile.

Nielsens modell benytter flere parametere for å måle kvalitet, hvor kun selskaper som oppfyller disse parameterne er aktuelle for fondet.

Ekstra pluss gir jeg fondet fordi han er veldig transparent med investeringene sine – både de som har gått bra, og de som har gått dårlig.

Via knappen under kan du handle First Veritas hos Nordnet.


Så, hvilket fond bør jeg velge?

Nå har du fått presentert tre ganske ulike fond, hver med sine fordeler og ulemper.

Kort og godt:

  1. Ønsker du å gjøre så lite som mulig anbefaler jeg at du oppretter en fast spareavtale i DNB Global Indeks A.
  2. Ønsker du å bygge passiv inntekt kan JEPI være noe å vurdere nærmere
  3. Ønsker du muligheten for høyere avkastning enn indeks kan et aktivt fond som First Veritas være fondet for deg

Les også: Fond eller aksjer – hva skal jeg velge?

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

Disclaimer

Fond har, i likhet med enkeltaksjer, en risiko for at du taper pengene dine. Innholdet i denne artikkelen skal ikke regnes som konkrete investeringsråd, men kun betraktes som informasjon om ulike typer fond.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler