Se mine anbefalte verktøy for investeringer

Hva er utbytte på aksjer?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hva er utbytte

Har du kommet over ordene utbytte eller dividende, og lurer på hva dette er? Da har du kommet til rett sted.

Et utbytte er en andel av et selskaps overskudd som besluttes å deles ut til investorene. Dette er en av flere måter et selskap kan velge å bruke pengene sine på utover å reinvestere, betale ned gjeld og kjøpe tilbake aksjer. 

Mange investorerer investerer derfor i selskaper som har utdeling av høye utbytter, med mål om å ha en passiv inntektskilde.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om utbytter. 

Hva er utbytte?

Et utbytte er altså en utbetaling investorer mottar fra et selskap, og er en andel av overskuddet. Utbytter er unikt for hvert enkelt selskap og besluttes av generalforsamlingen basert på styrets forslag.

Et selskap kan gjøre disse tingene med overskuddet sitt:

  • Dele ut utbytte
  • Betale ned gjeld
  • Gjøre oppkjøp av andre selskaper
  • Investere i seg selv
  • Kjøpe tilbake aksjer

Ofte vil selskaper foreta en kombinasjon av alle disse. 

Når du mottar utbytte får du det direkte på din aksjekonto og kan enten velge å reinvestere det eller ta det ut å bruke det på noe annet.

Selskaper betaler utbytter på forskjellige tidpspunkter og med ulik hyppighet. Noen betaler månedlig, andre betaler kvartalsvis eller årlig.

Noen selskaper betaler også et ekstraordinært utbytte, som vil si at de betaler et tilleggsutbytte utover ordinært utbytte som allerede er blitt lovet. 

Hvordan få utbytte på aksjer

Å få utbytte på aksjer er svært enkelt. Først må du finne ut om selskapet faktisk har for vane å betale utbytter. Det er nemlig ikke alle som gjør det.

Dette kan du finne ut ved å søke opp selskapet på morningstar og sjekke fanen ‘dividend’.

Her ser du om selskapet har historikk med å betale utbytter. Her ser du også om selskapet deler ut utbytter årlig, kvartalsvis eller månedlig.

Deretter er det bare å kjøpe aksjen hos din nettmegler (typisk nordnet, DNB markets eller Sparebank1 Markets). Trenger du hjelp til dette kan du sjekke ut denne artikkelen som handler om hvordan kjøpe aksjer.

Utbyttene fra selskapet kommer senere inn på aksjekontoen din, uten at du trenger å løfte en finger.

Jeg anbefaler deg i tillegg å sjekke ut min artikkel 12 norske kvartalsvise utbytteaksjer på Oslo børs dersom du ønsker å drive med utbytteinvestering med norske aksjer.

Utbyttestrategi

Siden utbytte er ren passiv inntekt, er det ikke rart mange investorer elsker utbytter. Selv er jeg en av dem. 

Det er noe avhengighetsskapende over å se utbyttebetalinger komme inn på konto regelmessig. 

Nøkkelen til en god utbyttestrategi er:

  • Å finne selskaper som har god historikk med årlig økning i utbytte
  • Å investere i solide aksjer som har trygge utbytter, slik at du ikke står i fare for at de reduserer det, eller kutter det helt. 
  • Å reinvestere utbyttene du mottar for maksimal compound effekt

Les også: 8 Solide aksjer med månedlig utbytte

Yield/direkteavkastning

Direkteavkastningen (eller ‘yield’ på engelsk) sier oss om hvor mye du som investor kan forvente å motta i utbytte på investeringen din.

For eksempel: dersom et selskap har en direkteavkastning på 5 % vil du med en investering på 100.000 kroner motta 5.000 kroner i utbytter gjennom året (100.000 x 0,05 = 5.000).

Det er ikke uvanlig at selskaper som betaler utbytter yielder fra skarve prosenten til tosifret antall prosent. Hvor mye hvert selskap betaler som utbytter henger gjerne sammen med deres strategier, vekstimpulser og bransjen de befinner seg i.

Yielden går opp og ned i takt med aksjekursen, og jeg råder deg derfor til å se nøye på andre tall også, som kan hjelpe deg å avgjøre hva som er en god utbytteaksje eller ikke.

Typiske feller investorer kan gå i

Ikke alle selskaper er like. Og dersom du vurderer en utbyttestrategi anbefaler jeg at du ser etter store, solide selskaper med sterk inntjeningshistorikk. 

I tillegg bør du unngå selskaper som scorer dårlig på disse følgende faktorene:

For høy payout ratio

Payout-ratio sier oss noe om hvor mye av overskuddet selskapet bruker til å betale ut utbytter. Dersom selskapet har en payout ratio på 90 prosent – ja, da bruker selskapet 90 prosent av overskuddet til å betale tilbake til investorer.

Du ser gjerne slike størrelser dersom selskapet ikke har særlig vekstimpulser, og dermed ikke har noe annet å bruke pengene på.

Du kan også se slikt i en selskapsstruktur heter REIT (Real Estate Investment Trust). Disse er av amerikansk lov pålagt å betale ut minimum 90 prosent av overskuddet til investorene, noe som gjør de svært attraktive for ubtytteinvestorer. 

Problemet begynner når selskaper betaler ut mer enn de har av overskudd, enten ved å selge eiendeler eller ta opp gjeld for å kunne betale investorene. 

KID ASA har en svært høy payout ratio, som gir lite midler til videre vekst (se hele KIDs analyse på Simply Wall St).

Les også: De beste utbytteaksjer på Oslo Børs

For mye gjeld

Et selskap som har mye gjeld kan finne på å både redusere og kutte utbyttet helt dersom vi kommer inn i dårligere tider. Dette så vi en del av under pandemien i 2020.

Siden selskaper kan velge å gjøre ulike ting med overskuddet, kan å betale ned gjelden fort bli en større prioritering enn å betale investorene.

Men hva er for mye gjeld?

Det avhenger en del av sektoren du investerer i. For eksempel har både tobakkselskaper (eksempel Philip Morris) og teleselskaper (Telenor) en del gjeld, noe som ikke er uvanlig. I tillegg har disse ofte nærmest monopol/duopol i sine respektive bransjer, og det skal i utgangspunktet mye til å velte disse.

Men selv liker jeg å finne selskaper som har en sunn gjeldsgrad i forhold til egenkapital. Da vet jeg at utbyttet står tryggere uansett økonomisk forhold.

Svakt fundamentalt selskap

Er selskapet på vei mot avgrunnen? Leverer de stadig svakere tall? Øker gjelden mer enn inntjening? 

Da kan selskapet fort redusere eller kutte utbyttet. Men i tillegg kan du få en annen uønsket effekt på toppen: 

Massiv kursnedgang.

Alt i alt vil selskaper som gjør det dårlig bli mindre attraktivt for andre investorer også, noe som kan føre til at mange kvitter seg med den. 

Så, om du har kontroll på aksjens payout ratio, gjeldsgrad og inntjening, kan du stole litt mer på om utbyttet står trygt eller ikke. Jeg anbefaler at du sjekker ut denne artikkelen om verdsetting av aksjer, om du vil lære om dette.

Hvordan vet jeg om en aksje betaler utbytte?

For å finne ut om en aksje betaler utbytter og hvor ofte de utbetales, anbefaler jeg at du sjekker ut disse to nettstedene:

Morningstar 

Nevnte Morningstar er smart dersom du lurer på når en aksje betaler utbytte. 

Om du for eksempel lurer på når Europris betaler utbytter, kan du enkelt skrive “Europris Dividend Morningstar” i Google, og du vil kunne komme direkte til en oversikt over når tidligere utbyttebetalinger Europris har blitt gjort. 

Simply Wall St

Simply Wall St er mitt soleklare favorittverktøy for enkelt å finne forslag til selskaper å investere i. Du kan blant annet finne de beste utbyttebetalerne, både i Norge og internasjonalt. 

Under ‘Discovery’ fanen til dette nettstedet får du nemlig et stort antall forslag til type selskaper å investere i. Trykker du på ‘dividend payers’ får du oversikt over de beste aksjene som betaler utbytte.

I tillegg hjelper Simply Wall St deg med å finne solide aksjer, da de viser deg både gjeldsgrad, yield og payout ratio.

Det beste av alt er at det er gratis å opprette bruker. Den betalte versjonen har flere funksjoner, men du kommer langt med gratisversjonen også.

Via Utbyttemaskinen.no kan du få en eksklusiv deal: du får premium-funksjonene i Simply Wall St helt gratis i 14 dager og kan få hele 40 % rabatt på fullversjonen dersom du bestemmer deg for å gå for den.

Ta smartere investeringsvalg med Simply Wall St

Få full kontroll over porteføljen din. Utforsk aksjer visuelt, se hvilke som er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsvalg.

Brukt av over 7 millioner investorer, verden over.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler