✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Fondssparing til barn: Hvordan kommer jeg i gang?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

fondssparing barn

Å spare til barnets fremtid er en gave som virkelig kan gjøre en forskjell. Enten det er til utdanning, første bolig, eller bare en økonomisk buffer, kan det være lurt å starte tidlig med fondssparing. Men hvordan kommer du egentlig i gang?

I denne artikkelen skal vi se på viktige elementer knyttet til fondssparing til barn, som de ulike kontotypene, hvilken type fond du bør vurdere, samt hva du må tenke på når det gjelder arv, skatt og eierskap.

1. Velg riktig kontotype

Før du begynner å investere i fond for barnet ditt, er det viktig å velge riktig kontotype. De vanligste alternativene er:

Aksjesparekonto (ASK)

Dette er en kontotype som lar deg kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å betale skatt på gevinsten før pengene tas ut av kontoen. Fordelen med en ASK er at du kan utsette skatten, noe som gir pengene mer tid til å vokse. Husk at ASK kun gjelder for aksjer og aksjefond, ikke rentefond.

Jeg anbefaler Nordnet som tilbyder av alle disse ulike kontoene – rett og slett fordi de har utmerket utvalg av ulike fond, god kundeservice, masse læringsressurser og en enkel måte å holde øye med avkastningen på. Det er gratis å opprette konto hos Nordnet.

Opprett Aksjesparekonto (ASK) hos Nordnet

Fondskonto

En fondskonto er en mer fleksibel løsning som lar deg investere i både aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond. Dette kan være et godt valg hvis du ønsker å spre risikoen ved å investere i forskjellige typer fond. Gevinst beskattes ved realisering, og skatten avhenger av hvilken type fond du har investert i.

Opprett fondskonto hos Nordnet

Investeringskonto (også kjent som fondskonto zero)

Dette er en forsikringsbasert konto som tilbyr stor fleksibilitet med tanke på skatteregler. Du kan bytte mellom ulike fond uten å utløse skatt, noe som kan være gunstig om du ønsker å justere porteføljen underveis. Skatten kommer først når pengene tas ut av kontoen, og da beskattes hele gevinsten som kapitalinntekt.

Opprett Investeringskonto Zero hos Nordnet

Brukskonto med spareavtale

Dette er kanskje den enkleste formen for sparing, men den gir vanligvis lavere avkastning enn de andre alternativene. Her kan du sette opp en fast spareavtale, men pengene vokser saktere på grunn av lave renter.

Opprett sparekonto hos Nordnet

2. Velg type fond

Når du har valgt kontotype, er neste steg å bestemme hvilke fond du skal investere i. Her er noen alternativer du kan vurdere:

Aksjefond

Aksjefond investerer i aksjer på børsen og har potensielt høyere avkastning, men også høyere risiko. Hvis du sparer langsiktig, for eksempel over 10-20 år, kan aksjefond være et godt valg da de historisk sett har gitt høyere avkastning over tid.

Rentefond

Rentefond investerer i obligasjoner og andre rentebærende papirer. De gir lavere risiko og stabil avkastning, men over lang tid vil avkastningen vanligvis være lavere enn i aksjefond. Dette kan være et godt valg hvis du vil redusere risikoen i porteføljen.

Kombinasjonsfond

Kombinasjonsfond investerer i både aksjer og rentepapirer, og gir dermed en balansert risiko. Dette kan være et godt valg hvis du ønsker en jevnere utvikling på investeringen, og kanskje ikke er komfortabel med svingningene i aksjemarkedet.

Indeksfond

Indeksfond er en type aksjefond som følger utviklingen til en bestemt børsindeks, som for eksempel Oslo Børs Hovedindeks. De har ofte lavere kostnader enn aktivt forvaltede fond og kan være et godt alternativ for langsiktig sparing.

Les også: Indeksfond vs aksjefond: 3 forskjeller du burde kunne

3. Arv og skatt

Når du sparer til barn, er det viktig å forstå hvordan arve- og skattereglene påvirker sparingen.

Skatt

Gevinst på fond beskattes som kapitalinntekt, som for 2024 er på 37,84 %. Dette gjelder både for aksjefond og rentefond, men merk at aksjefond har en skjermingsfradrag som reduserer den skattepliktige inntekten.

Skatten utløses når gevinsten realiseres, det vil si når fondet selges på en konto som ikke er en aksjesparekonto. Er det en ASK konto kan du reinvestere som du ønsker, og du blir først skattepliktig når du tar pengene ut av kontoen.

Arv

Når du sparer til barn, kan du velge om kontoen skal stå i ditt eller barnets navn. Hvis kontoen står i barnets navn, tilhører pengene barnet, og du mister kontrollen over pengene når barnet fyller 18 år. Hvis kontoen står i ditt navn, kan du overføre pengene til barnet når du selv ønsker det. Dette kan være en fordel hvis du ønsker å styre når og hvordan pengene skal brukes.

Når du overfører fondet til barnet, er ikke barnet ditt skattepliktig. Kilde: “aksjesparekontoen kan overføres som arv eller gave med skattemessig kontinuitet, det vil si uten at mottaker kommer i skatteposisjon (Sparebank 1). 

Arveavgiften ble fjernet fra og med 2014.

Skal du spare i ditt eller barnets navn?

Fordeler med å spare i barnets navn

Pengene som spares til barnet tilhører barnet selv, og vil derfor ikke påvirkes av foreldrenes økonomiske situasjon, for eksempel i tilfelle skilsmisse eller dødsfall.

Etter at barnet fyller 17 år, blir også barnets midler holdt utenfor foreldrenes skattepliktige inntekt og formue, noe som kan være gunstig for familiens samlede skatt.

Ulemper med å spare i barnets navn

Når barnet fyller 18 år, får det full råderett over pengene og kan bruke dem som det selv ønsker. Dette innebærer en risiko for at pengene kan bli brukt opp på mindre nødvendige ting i stedet for å bli spart til viktige fremtidige formål, som boligkjøp.

Hvis barnets formue overstiger to ganger folketrygdens grunnbeløp (1 G = 124.028 kroner), kan Statsforvalteren overta forvaltningen av pengene. Dette kan unngås ved å opprette et gavebrev eller testament der det presiseres at barnet skal disponere pengene i samråd med foreldrene.

Inntekt og formue kan også påvirke hvor mye lån som omgjøres til stipend når barnet begynner på høyere utdanning. Hvis barnets nettoformue overstiger 487.340 kroner (2024, dette beløpet justeres årlig), kan Statens lånekasse redusere stipendandelen.

Fordeler med å spare i ditt navn

Når du sparer i ditt eget navn, har du full kontroll over pengene og bestemmer når og om de skal overføres til barnet. Dette betyr at barnet ikke automatisk får tilgang til midlene når det fyller 18 år. Slik sparing påvirker heller ikke barnets muligheter for stipend fra Lånekassen.

I tillegg unngår du at Statsforvalteren overtar forvaltningen av pengene hvis beløpet overstiger to ganger folketrygdens grunnbeløp (1 G = 124.028 kroner). Du har også fleksibiliteten til å endre investeringene, for eksempel ved å bytte fond, dersom du ønsker det.

Ulemper med å spare i ditt navn

Pengene du sparer i ditt navn, kan bli en del av boet ditt ved skilsmisse, konkurs eller dødsfall, og de kan dermed være tilgjengelige for kreditorer dersom du havner i økonomiske problemer.

Hvis du ønsker at gavepenger til barnet skal holdes utenfor boet, må dette spesifiseres i et testament. Det krever også tillit fra giveren til at du faktisk vil overføre pengene til barnet som planlagt.

4. Kom i gang med sparingen

Å komme i gang med fondssparing til barn er enklere enn du kanskje tror. Her er en enkel fremgangsmåte:

  1. Velg kontotype: Bestem om du vil bruke en aksjesparekonto, fondskonto eller investeringskonto.
  2. Velg fond: Vurder risiko og tidshorisont, og velg fond som passer til målet ditt.
  3. Sett opp en spareavtale: Start med en fast månedlig sparing. Selv små beløp kan vokse betydelig over tid.
  4. Følg med og juster: Gå gjennom sparingen med jevne mellomrom og gjør justeringer hvis det er nødvendig, for eksempel ved å rebalansere porteføljen.

Fondssparing til barn er en flott måte å bygge opp en økonomisk buffer som kan komme godt med når barnet ditt blir eldre.

Ved å velge riktig kontotype, fond og forstå skattereglene, kan du sikre at sparingen gir mest mulig avkastning. Start tidlig, vær konsekvent, og juster underveis for å få mest mulig ut av investeringen.

Dette kan være en gave som virkelig gir barnet ditt en kickstart inn i voksenlivet.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler