Se mine anbefalte verktøy for investeringer

Hvordan diversifisering kan øke (og redusere) din potensielle avkastning

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

diversifisering

Å investere, enten vi snakker aksjer, fond, råvarer eller eiendom, kan virke skremmende for mange nybegynnere. Tenk hvis investeringen faller til null og alle pengene dine går rett i sluket?

Men det trenger faktisk ikke å være så innmari skummelt.

En av de viktigste strategiene mange eksperter trekker frem er diversifisering. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du kan spre pengene dine, og hvor mye diversifisering som er nok for å begrense nedside uten at det går utover oppsiden.

Kom i gang med investering hos Nordnet (annonse)

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + en hjelpsom utbytteoversikt for deg som bygger passiv inntekt.


Hva er diversifisering?

Diversifisering dreier seg om å spre investeringene dine i ulike aktivaklasser, selskaper, bransjer og markeder. Hensikten med dette er å fordele risiko og potensiell avkastning på flere områder. Eksempler på hva som kan inkluderes i en diversifisert portefølje:

  • Aksjer fra forskjellige markeder
  • Obligasjoner
  • Eiendommer eller eiendomsfond
  • Råvarer eller råvarefond

Diversifisering gir deg muligheten til å utvide din portefølje utover én sektor eller ett land. Verdien vil alltid ha opp og nedturer over tid, men ved å spre risikoen din reduserer du sjansen for sviende tap når enkelte bransjer går dårligere enn andre.

Hvordan kan jeg effektivt diversifisere min portefølje?

Å diversifisere porteføljen din er for de aller fleste – og spesielt nybegynnere – en viktig del av en vellykket investeringsstrategi.

1. Forskjellige sektorer og industrier

For å effektivt diversifisere porteføljen din, bør du først vurdere å investere i aksjer fra forskjellige bransjer og sektorer.

Dette vil redusere risikoen for at endringer i en bransje eller sektor vil påvirke hele porteføljen din.

2. Forskjellige aktiva

En annen måte å diversifisere på er å investere i forskjellige typer verdipapirer, som aksjer, gull/sølv, obligasjoner eller eiendom. Dette vil også redusere risikoen din og gi deg muligheten til å få avkastning fra forskjellige kilder.

3. Invester på tvers av landegrenser

Det er også viktig å vurdere geografisk diversifisering. Å investere i aksjer fra forskjellige land og regioner kan hjelpe deg med å unngå risiko knyttet til politiske og økonomiske forhold i ett bestemt land eller område.

4. Selskaper av ulik størrelse

En annen måte å diversifisere på er å fordele porteføljen din mellom store og små selskaper. Store selskaper kan gi stabilitet og langsiktig vekst, mens de mindre selskapene kan gi eksplosiv avkastning over tid, gitt at veksten er god.

Kom i gang med investering hos Nordnet (annonse)

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + en hjelpsom utbytteoversikt for deg som bygger passiv inntekt.

Hvordan diversifiserer du porteføljen din?

Det finnes mange måter å vekte ulike aktivaer i porteføljen din. Jeg anbefaler at du sjekker ut PortfolioCharts.com for en oversikt over diversifiserings-modeller som kan passe deg.

Eksempler på ulik diversifisering av en portefølje:

For å diversifisere porteføljen din må du først bestemme din risikotoleranse. Er du ung kan du med fordel tørre å ta litt større risiko enn om du nærmer deg pensjonsalder og ikke har råd og tid til å tåle større tap.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Hvor mye diversifisering er nok?

Diversifisering er en viktig strategi for å minimere risiko og oppnå langsiktig økonomisk suksess. Ved å spre investeringene dine over ulike markeder, selskaper, bransjer og aktivaklasser kan du redusere din eksponering mot potensielle tap i en bestemt sektor eller aksje.

Men det betyr ikke at du skal ha en overdrevet diversifisert portefølje.

Charlie Munger og Warren Buffett, to av verdens mest suksessfulle investorer, har en felles filosofi når det gjelder diversifisering.

De mener begge at diversifisering er tullball, for den som vet hva en driver med.

Dette står i skarp kontrast til hva andre investorer(som for eksempel Ray Dalio) mener, men det gir mening, sett fra perspektivet om at det er lettere for deg som investor å holde styr på en håndfull selskaper, enn hundrevis.

Og det er derfor jeg innledningsvis peker på at diversifisering er klokt for nybegynnere som ikke har tid eller interesse til å følge nøye med på investeringene sine.

Overdrevet diversifisering er ikke å anbefale – særlig om du har lite midler vil å skrape pengene dine for tynt utover brødskiva gjøre det vanskeligere å få pengene til å gro raskt.

Men det er også viktig å gjøre grundige undersøkelser og ta informerte beslutninger når du investerer. Det er ikke nok å bare spre pengene dine over flere investeringer og håpe på det beste. Derfor bør du lese mine artikler om investering på denne bloggen, og lære deg så mye som mulig.

Vit hva du investerer i

Å ha en konsentrert aksjeportefølje krever både omfattende aksjeanalyse og at du følger nøye med. Du må tross alt vite så mye som mulig om investeringene dine – og spesielt om du kun skal ha noen få av dem.

Derfor må du kjenne til selskapets fundamentale tilstand, som gjeldsgrad, inntekter, kontantstrøm og mer.

Du må altså ta ansvar for investeringene dine og gjøre grundige analyser før du tar beslutninger.

Skal du investere i enkeltaksjer bør du opprette bruker på Simply Wall St via den blå boksen under. Simply Wall St er aksjenalyseplattform som gjør analyse av selskaper lettere og raskere enn noensinne, og jeg bruker den selv daglig til å analysere nye spennende selskaper.

Ta smartere investeringsvalg med Simply Wall St

Få full kontroll over porteføljen din. Utforsk aksjer visuelt, se hvilke som er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsvalg.

Brukt av over 7 millioner investorer, verden over.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler