Å investere i aksjer er en populær måte å bygge formue på, og utbyttene du får er en fin bonus underveis. Men som med alle inntekter, kommer det også en skatteregning.
For å hjelpe deg med å forstå hva du må betale, og hvordan dette påvirker dine investeringer, har jeg satt sammen en enkel guide om skatt på utbytte.
Hva er utbytte?
La oss starte med det grunnleggende. Utbytte er en andel av selskapets overskudd som betales ut til aksjonærene. Ikke alle selskaper utbetaler utbytte – noen velger å reinvestere overskuddet i vekstprosjekter i stedet.
Men for de som gjør det, kan utbytte være en hyggelig ekstrainntekt, spesielt hvis du har investert i selskaper som gir stabil og regelmessig utbetaling.
Hvordan beskattes utbytte?
Utbytte beskattes som kapitalinntekt, men i Norge har vi noe som kalles skjermingsfradrag, som gjør at du ikke betaler skatt på hele beløpet. Skjermingsfradraget er ment å hindre dobbeltbeskatning av aksjeutbytte – først når selskapet betaler skatt på overskuddet, og deretter når du mottar utbytte.
Skattesatsen
For 2024 er skattesatsen på utbytte 37,84 %, men denne satsen gjelder ikke for hele utbyttet ditt. Først trekkes skjermingsfradraget fra, og du betaler kun skatt på den delen som overstiger fradraget.
Skjermingsfradrag
Skjermingsfradraget beregnes ut fra en skjermingsrente, som settes årlig, og det kapitalbeløpet du har investert i aksjen. Denne renta gir et fradrag i skattepliktig utbytte, slik at bare den delen av utbyttet som overstiger skjermingsfradraget blir beskattet. Dette gjør det gunstigere å investere langsiktig i aksjer.
For eksempel, hvis du eier aksjer for 100 000 kroner og skjermingsrenten er 1 %, har du et skjermingsfradrag på 1 000 kroner. Hvis du mottar 4 000 kroner i utbytte, betaler du skatt kun på 3 000 kroner (4 000 – 1 000), og ikke hele beløpet.
Skjermingsfradraget reduserer skatten på utbytte, men det er viktig å huske at dette fradraget kun gjelder for den som eier aksjen ved årets slutt. Dette innebærer at du ikke vil kunne dra nytte av fradraget hvis du har solgt aksjen i løpet av inntektsåret (Kilde: Advokat Ivar Slettedal, Skattebetalerforeningen).
Tips: bruk Skatteetatens veiviser for å beregne ditt skjermingsfradrag på realisert gevinst/tap og utbytter.
Hvordan påvirker skatt på utbytte investeringene dine?
Det er viktig å forstå hvordan skatten på utbytte kan påvirke avkastningen din. Her er noen faktorer du bør vurdere:
Gunstig på lang sikt
Utbytte kan være en stabil inntektskilde, spesielt hvis du reinvesterer det i flere aksjer. Skjermingsfradraget gjør det litt mer fordelaktig å motta utbytte, da du ikke blir beskattet for hele beløpet. Over tid, spesielt hvis du reinvesterer utbyttet, kan dette bidra til betydelig vekst i porteføljen din.
Forhåndsplanlegging er viktig
Hvis du er en aktiv investor og eier aksjer i mange selskaper som utbetaler utbytte, kan det være lurt å ha en plan for hvordan du skal håndtere skatten. Dette inkluderer å vurdere når du skal selge aksjer, og hvordan du kan utnytte skjermingsfradraget best mulig.
Hva med aksjer i utenlandske selskaper?
Hvis du eier aksjer i utenlandske selskaper som utbetaler utbytte, må du ofte betale skatt både i landet hvor selskapet er registrert (kildeskatt), og i Norge. Dette får du fradrag for, men du må selv føre dette i skattemeldingen. (Dette kan du lese mer om her)
Hva hvis jeg ikke har benyttet skjermingsfradraget tidligere?
Hvis du ikke har benyttet deg av skjermingsfradraget tidligere år, kan du føre det videre til senere år. Dette kan være spesielt nyttig dersom du forventer høyere utbytter i fremtiden.
Akkumulert skjermingsfradrag kan altså hjelpe deg med å redusere skattebelastningen når du til slutt selger aksjene eller mottar utbytte.
Skatteforberedelser og rapportering
Det er viktig å holde oversikt over dine investeringer og utbytter gjennom året. Skatteetaten mottar rapporter fra banker og andre finansinstitusjoner om dine investeringer, men det er ditt ansvar å sørge for at alle tall er korrekte når du leverer skattemeldingen.
Å forstå skatten på utbytte kan virke litt komplisert i begynnelsen, men når du har grepet om de grunnleggende prinsippene, blir det mye enklere å planlegge dine investeringer.
Ved å utnytte skjermingsfradraget og være bevisst på når og hvordan du mottar utbytte, kan du sørge for at skatten spiser minst mulig av avkastningen din og at alt av rapportering går riktig for seg. Og husk, hvis du har aksjer i utenlandske selskaper, må du være ekstra oppmerksom på skattereglene både her hjemme og i utlandet.