Se mine anbefalte verktøy for investeringer

Topp 3 beste online aksjehandel-plattformer for nybegynnere

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

beste nettmegler

Har du lyst til å begynne å investere i aksjer og lurer på hvilken aksjeplattform som er best? Da er denne artikkelen et perfekt sted å begynne. 

Det finnes en rekke lister over beste online aksjehandel-plattformer der ute – men mange av dem er ikke umiddelbart veldig hjelpsomme, spør du meg.

Derfor har jeg laget denne artikkelen som filtrerer bort all unødvendig støy og forvirring, og sikter på å gi deg en rask og tydelig forklaring på hva du bør se etter i en nettmegler.

Og ikke minst: gi deg 3 konkrete forslag til aksjeplattformer med lave gebyrer og hjelpsomme, lærerike investeringsressurser i tillegg. 

Jeg anbefaler kun plattformer jeg faktisk bruker selv. Derfor vil ikke denne listen være lang som et vondt år, men kun fokusert på et knippe kvalitetsplattformer jeg faktisk kan gå god for.

Mitt toppvalg: Nordnet

Når du er i begynnerfasen er det ekstra verdifullt for deg om nettmegleren du velger er noe mer enn kun et sted for å kjøpe og selge aksjer. 

Og i dette tilfellet er nettmegleren Nordnet den beste løsningen av dem alle.

De har både en veldig god aksjeblogg (‘Børsskolen‘), hvor du kan lese og lære om en rekke nyttige emner som er verdt å kunne som investor. 

Oppretter du en gratis Nordnet bruker får du tilgang til aksjeforumet Shareville også – som er fullt av andre investorer du kan se porteføljene til, og som du kan lære mye av.

Nordnet hjelper deg med å bygge et solid fundament som investor, da de er nettopp noe mer enn ‘bare’ en megler. 

Siste tilskudd på nyhetsfronten er at du skal kunne se kommende utbytter, lekkert presentert i grafer som viser utviklingen din i utbyttebetalinger, som du kan se i Twitter-posten under. 

Hva gjør en nettmegler?

En nettmegler, eller online aksjehandel, er lisensiert til å utføre handler på dine vegne. I gamle dager var dette en mye mer tung prosess, da du måtte ringe inn til megleren for å la dem plassere kjøp- eller salgsordre for deg.

I dag har vi internett, og kjøp og salg av aksjer går raskere og enklere for seg enn noensinne. 

I tillegg koster nettmeglere nå bare en brøkdel av hva de gamle meglerne kostet. Dette gjør aksjehandel tilgjengelig for enda flere i dag enn tidligere. 

beste online aksjehandel

Men det betyr ikke at det ikke er kostnader involvert i dag, altså. 

Nettmeglere kan for eksempel ta betalt for:

  1. Utførelsen av kjøp og salg av en aksje (kurtasje)
  2. Innskuddsgebyr
  3. Uttaksgebyr
  4. Spreads
  5. Helgegebyr (gjelder stort sett CFD´er og mer avanserte investeringer)

Dermed handler det om å finne den nettmegleren med de prisene og vilkårene som passer deg best. 

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

1. Nordnet

aksjeportefølje app nordnet

Jeg har allerede vært inne på Nordnet i denne artikkelen. Er du nybegynner, er Nordnet et fantastisk sted å begynne. 

Fordeler med Nordnet

Det er flere fordeler med å spare og investere hos Nordnet. Noen av fordelene er blant annet:

  • Utover å kjøpe aksjer kan du velge mellom 1800 fond og ETFer også
  • Du kan la deg inspirere og lære av de beste gjennom Shareville – Nordens største sosiale investeringsnettverk
  • Bra velkomsttilbud for nye kunder – handle fra 1 krone (0,035 %) på de nordiske børsene
  • Oversiktlig plattform som er enkel å bruke, inkludert en prisbelønt Nordnet-app
  •  Lave avgifter

Og ikke minst – sjekk ut deres læringsressurser, som kan gi inspirasjon, kunnskap og veiledning:

  1. Børsskolen
  2. Pengepodden
  3. Andre arrangementer i Nordnets regi

Husk: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

2. DNB Markets

DNB Markets er plattformen jeg startet å handle aksjer i da jeg først begynte med investering, og ligger nok av den grunn hjertet mitt nær når jeg skal anbefale en aksjeplattform. 

DNB Markets har relativt enkle funksjoner. Utover kjøp og salg av aksjer, ETFer og fond, kan du se DNBs egne analyser av en rekke selskaper. Dette kan være til stor hjelp dersom du er helt ny i investering.

De har en veldig fin app i appen Spare, og aksjehandelplattformen er koblet direkte mot nettbanken din, som betyr at du ikke trenger å overføre lenger enn mellom egne konti (brukskonto til ASK eller VPS konto) i selve nettbanken.

De har dog ikke like mange funksjoner som Nordnet (for eksempel når det gjelder utbytteoversikt) selv om det er godt mulig de har noen prosjekter på gang for å utvikle appen ytterligere.

Fordeler med DNB: Enkelt å komme i gang dersom du allerede er kunde, og har et stort utvalg aksjer, ETFer og fond å velge mellom.

Pass på: DNB har relativt høye avgifter sammenlignet med Nordnet. Ønsker du å handle aktivt, kan derfor Nordnet være et bedre alternativ.

3. eToro

etoro

Jeg har hatt en bruker på eToro siden rundt 2011, og bruker denne stort sett til å handle litt Bitcoin, Ethereum og annen kryptovaluta. 

Dette er en handelsplattform som jeg i hovedsak forbinder med investeringsprodukter med høy risiko – så dersom du ønsker å handle kryptovaluta, eller mer avanserte aksjeprodukter som CFD, råvarer eller gearing kan eToro være en plattform å vurdere.

Obs: er du helt ny i investering, er ikke slike produkter noe jeg anbefaler at du satser på. Risikoen for at du taper penger er enda høyere med mer komplekse produkter. Fond og aksjer er mer enn godt nok til å skape god avkastning, så jeg ville holdt meg til dette.

eToro er også kjent som en sosial tradingplattform, og du kan kopiere andre traderes handler.

Likevel er min erfaring at eksempelvis Shareville fra Nordnet har en mer seriøs, relevant og lærerik kommunikasjon mellom brukerne. Ofte synes jeg det blir litt mye følelser og for lite logikk i kommentarfeltene på eToro.

Men det er helt klart et bra sted å være dersom du ønsker eksponering mot kryptovaluta.

Fordel med eToro: Ingen kurtasje på kjøp og salg av aksjer, og enkelt å bruke. 

Pass på: eToro har ofte høy spread på kryptovaluta (en spread er forskjellen mellom kjøpskurs og salgskurs).

Vil du ha mer informasjon om hvordan komme i gang med aksjer? Da anbefaler jeg at du sjekker ut denne artikkelen jeg har skrevet om 5 enkle steg til hvordan kjøpe aksjer.

Disclaimer

Husk at å handle i aksjer og andre finansielle instrumenter medfører risiko. Sjansen for at du taper penger er tilstede, spesielt dersom du ikke gjør nødvendig research i forkant av en investering.

Ta smartere investeringsvalg med Simply Wall St

Få full kontroll over porteføljen din. Utforsk aksjer visuelt, se hvilke som er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsvalg.

Brukt av over 7 millioner investorer, verden over.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler