Har du noen gang lurt på hvordan enkelte investorer alltid ser ut til å tjene penger, selv når markedene beveger seg nedover?
En av deres hemmeligheter kan være arbitrasje.
Arbitrasje er en investeringsstrategi som går ut på å utnytte prisforskjeller av samme eller en lignende aktiva mellom ulike markeder.
Ved å kjøpe for eksempel en valuta billig på ett marked og selge den til høyere pris på et annet marked, kan du som investor tjene penger på prisforskjellen.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva arbitrasje er, ulike typer arbitrasje, eksempler på arbitrasje, hvordan det fungerer, og hvordan du kan bruke det i din investeringsstrategi.
Nøkkelpunkter
- Arbitrasje er kjøp og salg av et aktivum i forskjellige marked for å utnytte eventuell prisforskjell i markedene
- Arbitrasjehandel kan foregå med aksjer, råvarer og valuta
Hva er arbitrasje?
Arbitrasje handler som nevnt om å oppdage og utnytte prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva.
Hvis vi for eksempel ser på aksjer, kan arbitrasje oppstå når en aksje er børsnotert i to forskjellige land. For eksempel den kinesiske giganten Alibaba, som handles både i USA og på tyske børsen.
Dersom det skulle oppstå et prisrally på Hong Kong børsen mens den i samme øyeblikk fortsatt handles for lavere kurs på the New York Stock Exchange (NYSE), kan det ligge en arbitrasjemulighet for deg som investor på New York Børsen.
I et slikt tilfelle kunne du kjøpt Alibaba aksjen på den amerikanske børsen og vekslet disse aksjene til Hong Kong aksjer, og solgt dem på Hong Kong børsen for umiddelbar profitt (uten å regne med kurtasje og eventuell flyttekostnad i dette eksempelet).
Du kan lese om en ekte hendelse som angikk nettopp Alibaba i denne artikkelen fra Yahoo.
Vekslingskursene i hvert land har avvik. Dette betyr at det du betaler for Alibaba-aksjen kan – som du ser – variere mellom de to børsene.
Det finnes flere ulike typer arbitrasjehandel. Her er to som investorer kan bruke:
- Finansiell arbitrasje: Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper et finansielt instrument, som aksjer eller obligasjoner, billig på ett marked og selger det til høyere pris på et annet marked.
- Fusjonsarbitrasje (merger arbitrage): Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper aksjer i et selskap som er er i ferd med å gjennomgå en en fusjon eller bli kjøpt opp, med forventning om at aksjekursen vil øke til den avtalte kjøpsprisen etter at avtalen er gjennomført. I nyere tid er Elon Musks oppkjøp av Twitter og Microsofts oppkjøp av Activison Blizzard gode eksempler på en slik fusjonsarbitrasje-mulighet.
Fordeler og ulemper med arbitrasje
Fordeler:
- Muligheten for å tjene penger på prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva
- Muligheten for å tjene penger selv når markedene går ned
Ulemper:
- Behovet for en god forståelse av markedene og aktiva
- Risiko for å miste penger dersom prisforskjellen ikke utnyttes riktig eller endres
- Risiko for reguleringer eller andre ytre faktorer som kan påvirke arbitrasje-investeringene
Noen siste ord
For å lykkes med arbitrasjehandel er det viktig at du har god forståelse av markedene og aktivumet det gjelder, samt evnen til å handle raskt.
Det er viktig å undersøke og forstå risikoen før du gjør en investering i arbitrasje, og det kan være lurt å diversifisere investeringene og ikke satse alt på ett kort.
Det kan også være lurt å undersøke og forstå ulike typer arbitrasje. Kanskje vil du gjøre som Warren Buffett og kjører en fusjonsarbitrasjehandel når muligheten byr seg?
Her er det om å gjøre å finne den som best passer din investeringsstrategi.
Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond
Mine anbefalte produkter
Jeg anbefaler Finchat.io til deg som er seriøs med investering i enkeltaksjer, som ønsker detaljert informasjon om selskapers nøkkeltall. Du får også tilgang til en AI chat dedikert til finans. Selv proffe investorer bruker FinChat, og om du er en graf-elsker, er dette noe for deg.
Simply Wall St er til for deg som ønsker å få servert en enkel oversikt over et selskap, i tillegg til å få deres ‘intrinsic value’ via kontantstrøm-metoden. Det gir deg en pekepinn på om du kjøper en underpriset eller overpriset aksje – på en enkel visuell måte.