Se mine anbefalte verktøy for investeringer

Aksjeinvestering for nybegynnere: 7 smarte tips

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

Aksjeinvestering for nybegynnere

Har du lyst til å begynne å kjøpe aksjer, men du er ikke helt sikker på hvordan du finner de riktige aksjene?

Det er så mange forskjellige metoder, taktikker og strategier der ute at en kan bli helt svimmel. Derfor har jeg satt sammen en liste for deg som er nybegynner og ikke helt vet hvor du skal starte. 

Etter du har lest denne artikkelen om aksjeinvestering er du bedre rustet til å unngå både små og større feil jeg selv gjorde da jeg begynte å kjøpe og selge aksjer. 

Både tid og penger spart, med andre ord! 

Her er 7 tips rundt aksjeinvestering for nybegynnere:

  1. Tenk som en eier av selskapet
  2. Kjøp gode selskaper (etabler kvalitets-kriterier)
  3. Bygg en watchlist av selskaper som oppfyller kriteriene 
  4. Skaff deg de riktige aksjeanalyse-verktøyene
  5. Unngå å følge aksjetips fra andre
  6. Verdsett selskapet før du kjøper
  7. Ha et langsiktig perspektiv

Videre i denne artikkelen kan du lese mer utfyllende om alle de 7 tipsene. La oss sette i gang!

1. Tenk som en eier av selskapet

Aksjer er ikke bare et stykke papir eller en forkortelse på børsen som du gambler med pengene dine på. En aksje er et bevis på at du faktisk eier en andel av selskapet. 

En bit av selskapets årlige profitt tilhører faktisk deg som aksjonær, og deler av denne betales ofte ut som utbytte – en årlig, halvårlig, kvartalsvis eller til og med månedlig innbetaling til aksjekontoen din, som du enten kan investere i aksjer eller bruke til noe annet. 

Et selskap kan gjøre 5 ting med overskuddet:

  1. Betale utbytter
  2. Kjøpe tilbake egne aksjer
  3. Reinvestere i seg selv
  4. Kjøpe opp andre selskaper
  5. Betale ned gjeld

Så, både når du skal kjøpe og selge aksjer er det lurt å faktisk late som du eier hele selskapet. Da får du automatisk et tankesett som dreier seg rundt selskapets beste, når det gjelder inntjening, finansiell helse og videre vekst.

2. Kjøp gode selskaper

It is better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price. 

– Warren Buffett

Du har kanskje hørt om Warren Buffett, en av de største investorene gjennom tidene? Sitatet over er ytret av Buffett flere ganger, og er en investeringsfilosofi han lever og ånder etter. 

En av mine favorittinvestorer er Terry Smith, en engelsk investor som over de 10 siste årene har hatt rundt 17 prosent årlig avkastning. Hans investeringstrategi er å kjøpe “kjedelige”, solide selskaper som har forutsigbar inntjening, høy ROCE, lite gjeld, bra vekstpotensiale og konkurransefortrinn.

Konkurransefortrinn

Har selskapet få konkurrenter? Sterk merkevare med høy kundelojalitet? En businessmodell som gjør det godt, omtrent uansett politisk og økonomisk klima? 

Dette er solide tegn på at selskapet har det Warren Buffett kaller ‘moat’. 

Sunn finansiell helse (mye cash, lite gjeld)

Akkurat som for deg og meg vil selskaper med mye gjeld slite i dårligere tider. Derfor er det viktig å se over gjelden til aksjene du vurderer, og avgjøre om de (og du som aksjonær) vil klare seg dersom noe skulle skje.

Et selskap med mye cash er det beste du kan finne. Det betyr at de har evne til både og betale solide utbytter og investere i videre vekst.

Høy ROCE

Dette er et uhyre viktig tall å se etter når du sjekker om selskapet er profitabelt eller ikke. ROCE står for Return On Capital Employed og sier noe om hvor godt selskapet generer profitt, eller med andre ord , hvor mye du får igjen per krone/euro/dollar du investerer i selskapet. 

Et selskap som vet å tjene penger, og ikke minst klarer å omsette så mye som mulig til kontanter, er et godt selskap!

Selv bruker jeg minimum en ROCE på 25% når jeg vurderer selskaper.

Kom i gang med investering hos Nordnet (annonse)

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + en hjelpsom utbytteoversikt for deg som bygger passiv inntekt.


Vekstpotensiale

Selv om tidligere sterk vekst ikke betyr at et selskap vil vokse like sterkt neste år, sier det oss noe om kompetansen til både styret og resursene i selskapet. 

Å finne flere måter å skape vekst på, belønnes gjerne i kursen på børsen også.

Bare dette enkle grepet ved å sjekke disse kriteriene til aksjene som skal være i porteføljen din, hjelper deg med å unngå overhypede aksjer, “det siste og beste”, rene spekulasjoner og så videre. 

3. Bygg en watchlist av selskaper som oppfyller kriteriene

Å sette sammen en ønskeliste av selskaper er noe jeg selv burde ha vært mye flinkere på da jeg startet å investere i aksjer. 

Og da mener jeg ikke å legge til alle mulige aksjer man kommer over, men aksjer som faktisk oppfyller kriteriene nevnt i forrige punkt. 

Når du finner interessante selskaper legger du dem til i ønskelisten og undersøker dem nærmere. 

Les også: Beste aksje app? Sjekk ut disse 8 appene

4. Skaff deg de riktige aksjeanalyse-verktøyene 

Dersom du ønsker å kjøpe selskaper med lite gjeld, høy avkastning på investert kapital og som betaler høye utbytter, kan du bruke screener-funksjonen på eksempelvis Simply Wall St til å finne slike selskaper. 

Og dette synes jeg er viktig å påpeke, for det jeg selv lærte raskest av, og som jeg fortsatt bruker på daglig basis, er å bruke aksjeanalyse-programmer som gjør det morsomt å lære mer om selskaper.

Det beste er at det trenger ikke koste deg noen verdens ting!

Via Utbyttemaskinen.no kan du faktisk få en eksklusiv deal: du får premium-funksjonene i Simply Wall St helt gratis i 14 dager og kan få hele 40 % rabatt på fullversjonen dersom du bestemmer deg for å gå for den. Hvis ikke, kan du bare fortsette å bruke gratisversjonen.

Met en plattform som Simply Wall St kan du både raskere og enklere å finne svar på om aksjene faktisk oppfyller kriteriene for å bli lagt til i watchlisten.

Blant aksjeanalyse-verktøyene jeg bruker finner du:

  • Morningstar (finne utbytteinformasjon)
  • Simply Wall St (få et raskt, helhetlig overblikk over selskapet)
  • TIKR (analysere selskapers regnskap på en interaktiv måte)
  • Sharesight (tracke porteføljen og få tilgang til nyttige porteføljerapporter)

Som du ser har alle disse har en spesifikk funkjson i min strategi. Alle har gratisversjoner du kan teste ut (men de betalte versjonene har selvfølgelig langt flere funksjoner).

Du kan se alle verktøy jeg anbefaler på denne siden.

5. Unngå å følge aksjetips fra andre

I det store og hele anbefaler jeg at du ikke kjøper aksjer blindt basert på et brennhet tips, hverken på Twitter, i taxien på vei hjem fra byen eller fra analytikere.

Det er flere årsaker til at jeg mener dette:

  1. Finner du selskapene på egenhånd er det større sjanser for at du finner noe som både analytikere og taxisjåføren har oversett. 
  2. Når tipsene først har nådd hvermannsen, har kursen ofte allerede eksplodert. Det vil si at de siste som hører om denne brennhete aksjen, riskikerer å være de som kjøper på den berømte toppen.
  3. Mange analytikere bruker makropredikasjoner i analysene sine, og anbefaler/advarer mot aksjemarkedet som helhet basert på dette. Ja, ‘alle’ blir plutselig makroeksperter i dårlige tider. Sannheten er at de færreste klarer å spå makro, og min erfaring er at tiden din er mer effektivt brukt på å se på selskaper som gjør det bra og som overlever kriser- uansett makrosituasjon.

Selv skriver jeg i blant om enkeltaksjer på dette nettstedet, men disse aksjene er IKKE å regne som aksjetips. Gjør alltid egen research før du kjøper og selger aksjer!

6. Verdsett selskapet før du kjøper

Årsaken til at verdsettingen av selskapet kommer så langt nede på denne siden er rett og slett fordi dette er en del av aksjeinvestering som alltid er i bevegelse. 

3 verdsettelsesmodeller du kan bruke

10 CAP Metoden: Med denne metoden kan du finne ut om et selskap er under- eller overvurdert basert på hvor mye av overskuddet du kan forvente å sitte igjen med i ren profitt. Metoden fungerer best på større selskaper med lang fartstid og begrensede vekstmuligheter.

NCAV Metoden: Benjamin Graham og en ung Warren Buffett brukte denne metoden. Dette er en fin metode for å sjekke om du får selskapet til lavere markedsverdi enn hva de faktisk har i eiendeler.

Free Cash Flow Yield: Ved å dele fri kontantstrøm per aksje på aksjekursen finner du det som kalles Free Cash Flow Yield. Dette er en valueringsmetode som avslører hvor mye cashflow som tilhører aksjonærene.

Når det er sagt – selskapet bestemmer til slutt hvor mye av kontantene som gis ut som utbytter, nedbetale på gjeld, kjøpe opp selskaper, buybacks, investere videre i selskapet. De kan gjøre litt av alt.

Denne metoden minner veldig om 10 CAP metoden, men her brukes fri kontantstrøm istedenfor owners earnings i regnestykket.

Vil du vite mer om disse valueringsmodellene? Du kan lese mer om både 10 CAP method og NCAV method, samt få formlene til disse metodene i denne nyttige artikkelen jeg har skrevet.

7. Ha et langsiktig perspektiv

Hyppig kjøp og salg av aksjer og fond, samt hyppig skifte av aksjer i porteføljen din, har historisk sett vist seg å være en svak strategi for de aller fleste. 9 av 10 fondsforvaltere klarer omtrent ikke slå indeksen, som bør si sitt om en slik strategi.

Igjen: øk sannsynligheten for god avkastning ved å følge tipsene gitt i denne artikkelen:

  • Finn selskaper med sunn finansiell helse
  • Sjekk om selskapene har bra vekstpotensial
  • Bruk analyseverktøy som Simply Wall St til å analysere og finne selskaper som oppfyller disse kriteriene
  • Gjør så lite som mulig etter du har kjøpt
Aksjeinvestering for nybegynnere: Terry Smith
Investere i aksjer for nybegynnere: Terry Smith investerer i kjedelige, hverdagslige aksjer – og kan vise til kjemperesultater. Jeg anbefaler at du sjekker ut Fundsmith’s Owners Manual, hvor han går igjennom sin investeringstrategi.

Bruk av disse tipsene når du skal investere i aksjer

Til slutt vil jeg si at hver og en av oss er forskjellige. Vi har ulik risikoprofil og hvilken strategi som passer deg best, er det kun du selv som skal avgjøre. 

Dersom du ønsker å investere i enkeltaksjer, må du vite at dette krever mer research enn om du investerer i et indeksfond eller en ETF.

I tillegg skal du ikke undervurdere generelt stressnivå og søvn. Dersom du sliter med å stole på avgjørelsene du har tatt ved kjøp av en aksje, og ligger våken om natta, bør du kanskje putte pengene dine i et indeksfond i stedet.

Men om du er lysten på utfordringen med å slå indeksen, er tipsene i denne artikkelen fine verktøy du kan legge til i verktøykassen din! 


Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som kjøps- og/eller salgsanbefalinger, men kun til å gi informasjon om aksjer og aksjeprodukter. Å handle aksjer medfører risiko. Gjør alltid din egen research før du kjøper.

Ta smartere investeringsvalg med Simply Wall St

Få full kontroll over porteføljen din. Utforsk aksjer visuelt, se hvilke som er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsvalg.

Brukt av over 7 millioner investorer, verden over.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler