Ser du etter å komme i gang med å investere i aksjer, og lurer på hvilke aksjebøker som er lurt å lese for å lære mest mulig, så tidlig som mulig?
Da har du kommet til rett sted. I denne artikkelen får du se de bøkene jeg mener er beste aksjebøker for nybegynnere.
Jeg husker da jeg selv begynte å fatte ordentlig interesse for investering. Noen av bøkene på listen leste jeg tidlig, men det er mange av dem jeg skulle ønske jeg oppdaget tidligere. De har nemlig virkelig vært verdifulle på veien mot å bli en bedre og tryggere investor.
Det er mange bøker om emnet, og jeg har lest en rekke både gode og ikke fullt så gode bøker. I denne artikkelen har jeg altså funnet frem 8 aksjebøker som gjorde størst inntrykk på meg personlig, og som jeg anbefaler at du skaffer deg til bokhyllen din.
Jeg har forsøkt å presentere bøker som både fremhever tankesett, strategier, og investering i fond og enkeltaksjer respektivt.
Under selve listen kan du lese mer detaljert om hver bok. Dermed kan du selv finne ut av hvilken aksjebok som passer deg.
De 8 beste aksjebøkene jeg mener enhver nybegynner burde lese:
- The Little Book That Still Beats the Market
- Rich Dad, Poor Dad
- One Up On Wall Street
- Richer, Wiser, Happier
- The Little Book of Common Sense Investing
- Thinking Fast and Slow
- The Simple Path to Wealth
- The Intelligent Investor
Videre i denne artikkelen kan du lese mer om bøkene.
1. “The Little Book That Still Beats the Market” (Joel Greenblatt)
“The Little Book That Still Beats the Market” er en bok skrevet av investeringssjefen Joel Greenblatt.
Dette er en bok jeg har pløyd igjennom sikkert tosifret antall ganger nå.
Den er nemlig, som tittelen på boka tilsier, en relativt liten bok. Derfor er den også veldig enkel å komme seg igjennom, og perfekt for deg som er nybegynner.
Selv om Greenblatt skrev denne for en fersk investor, ble boken hans så populær at til og med profesjonelle forvaltere fulgte tipsene i boka.
Greenblatts ‘Magic Formula’
Herr Greenblatt forteller at ved å fokusere på selskaper med høy avkastning på kapital og lave verdsettingsforhold, kan du identifisere undervurderte aksjer med potensial for sterk langsiktig vekst, og dermed god avkastning.
For å illustrere dette budskapet viser Greenblatt resultatene av en enkel investeringsstrategi som han kaller “Magic Formula”. Denne strategien, som involverer å rangere aksjer basert på deres avkastning på investert kapital, har vist seg å slå markedet over lang tid.
2. “Rich Dad Poor Dad” (Robert Kiyosaki)
Rich Dad, Poor Dad var en av de aller første penge- og selvutviklingsbøkene jeg selv leste, og som gjorde dypt inntrykk på den gang 17 år gamle meg.
Bokens hovedbudskap
Hovedbudskapet i denne boken er at det tradisjonelle synet på utdanning og arbeid (“ta en utdanning og få deg en jobb”), ikke er den beste veien å gå dersom du ønsker å bli rik.
Nei, i stedet argumenterer Kiyosaki for at økonomisk suksess krever en annen holdning og en vilje til å ta risiko og lære nye ferdigheter.
Han anbefaler at du bygger flere inntektskilder, å investere i aktiva som genererer passiv inntekt, og å ha en langsiktig økonomisk plan (her kan du lese om noen passiv inntekt ideer, dersom du er interessert i emnet).
Boken er basert på Kiyosakis egne erfaringer, hvor han vokste opp med sin ekte far og det han kaller sin “rike far”.
Hans biologiske far var en fattig men velutdannet mann, og hans beste venns far, som Kiyosaki selv gikk i lære hos, var en rik mann, uten utdanning.
Gjennom disse erfaringene lærte Kiyosaki verdifulle leksjoner om penger, arbeid og økonomisk uavhengighet.
3. “One up on Wall Street” (Peter Lynch)
“One Up on Wall Street” er en av mine all-time favorittbøker, skrevet av en av mine store helter, Peter Lynch.
Etter å ha lest denne boken, vil du kjenne til ulike typer selskaper, som Stalwarts og Fast-growers, samt hvordan du finner “Ten Baggers” – altså aksjer som har potensiale til å gå ti-gangeren fra din opprinnelige investering.
Det er nemlig slike ten baggere som kan være forskjellen på en gjennomsnittlig aksjeportefølje og vanvittig avkastning.
Bokens hovedbudskap
Bokens hovedbudskap er at god avkastning på investeringer ikke er umulig for nye investorer. Du som liten enkeltinvestor kan til og med slå selv de store, etablerte institusjonene.
Boken er stappfull av vittigheter fra Lynch, og han er rett frem i måten han kommuniserer på. Den er lettlest og vanskelig å legge fra seg!
4. “Richer, Wiser, Happier” (William Green)
“Richer, Wiser, Happier” er min favorittbok om dagen. Den er skrevet av William Green, en finansjournalist og forfatter som intervjuet flere legendariske investorer til boken sin.
Green er forøvrig veldig aktiv på Twitter, og svarer faktisk på spørsmål du måtte ha om investering. Det synes jeg er kult!
Blant investorene han intervjuer finner du blant annet Mohnish Pabrai, Sir John Templeton og Charlie Munger. Å høre deres historier og livserfaringer er gull verdt for deg som er helt i startfasen, da du kan hente verdifulle tips, lærdom og ideer som du kan bruke i din egen investering.
5. “The Little Book of Common Sense Investing” av John C. Bogle
Har du hørt om John C. Bogle? Dette er mannen som skapte de første indeksfondene.
I The Little Book of Common Sense Investing argumenterer han for at den aller beste måten å investere i aksjemarkedet på, er å kjøpe og holde en diversifisert portefølje av indeksfond.
Ifølge denne boken bør du adoptere en disiplinert og systematisk tilnærming til investering for å oppnå langsiktig suksess på aksjemarkedet.
Denne tilnærmingen involverer å fokusere på å maksimere avkastning mens du minimerer både forvaltningskostnader og risiko.
Han mener også at du bør unngå fristelsen til å prøve å slå markedet eller jage etter kortsiktige gevinster.
Selv er ikke dette min favorittbok, da jeg liker å tro at jeg i stand til å slå indeksen. Men jeg ser definitivt verdien av den for deg som eventuelt ikke har den samme interessen, og heller vil ha en systematisk og mindre krevende investeringsstrategi.
Og derfor ser jeg den som nødvendig å ha på denne listen.
6. “Thinking Fast and slow” (Daniel Kahneman)
Dette er ikke utelukkende en investeringsbok, men en bok som tar for seg psykologien vår, som jeg har lest et par ganger.
Kahneman har jobbet hele livet med å forske på kognitivt bias, og hvordan det påvirker valg vi gjør. Han mener vi har to måter å tenke på i den forbindelse: raskt og tregt.
Den store fordelen du får ved å lese denne boka? Vel, den gir deg verdifull informasjon til hvordan du kan bruke denne innsikten i dine egne investeringsbeslutninger.
For eksempel påpeker Kahneman at ulempen med å tenke raskt, kan være at vi har biaser som vi automatisk bruker, som kan være feil – mens vi på den andre siden kan ta et mer veloverveid valg ved å tenke sakte.
Du burde absolutt sjekke ut denne boka hvis du er interessert i å lese detaljene rundt systemene Kahneman går igjennom.
7. “The Simple Path to Wealth” (JL Collins)
Denne boken er en veldig motiverende begynnerguide til å investere i aksjemarkedet, med fokus på lave kostnadsindeksfond og langsiktig investering. Collins tilnærming er enkel og lett å forstå, noe som gjør den til et flott valg for de som nettopp har begynt å investere.
Og veien er ganske simpel også.
I boken legger Collins frem 9 grunnleggende steg du må gjøre for å bli rik:
- Ikke gifte deg med en en person som er uansvarlig med sin egen økonomi
- Unngå såkalte “Money Managers”, da ingen bryr seg så mye om pengene dine som deg selv
- Unngå gjeld
- Spar en fast andel av hver krone du får inn
- Prøv å ha en så høy sparerate som mulig. 50 % er ikke umulig
- Putt pengene i Vanguard Total Stock Market Index Fund (VTSAX) og fyll på ved enhver anledning
- Forstå at aksjemarkedet svinger voldsomt, og at det vil oppstå tilfeller hvor fondet ditt faller drastisk. Når alle roper “selg”, ser du en mulighet til å fylle på mer
- Når du kan leve av utbyttene fra VTSAX er du økonomisk fri
- Jo mindre du trenger, desto mer fri er du
8. The Intelligent Investor (Benjamin Graham)
Denne boken av Benjamin Graham er sett på som selve investeringsbibelen når det gjelder verdiinvestering (value investing), og vi kommer derfor ikke unna den.
Jeg har selv kun lest den engelske versjonen, men den kommer også i norsk utgave.
Den engelske versjonen er relativt tunglest, spør du meg – kanskje særlig for nybegynnere, men jeg anbefaler den likevel.
Hvorfor, spør du?
Jo, fordi det er få bøker som har lært meg like mye om investormentalitet som denne boka.
Skal du lykkes om investor er det viktig at du har is i magen, og forstår at markedet til tider kan oppføre seg irrasjonelt, og det er i slike øyeblikk du som investor kan gjøre noen virkelige gode aksjekjøp.
Dette illustrerer Graham i form av “Mr. Market”, som personifiserer aksjemarkedet, og hvordan det oppfører seg. I det ene euforiske øyeblikket overpriser Mr. Market aksjene sine. Alt er fryd og gammen, og ingen aksjer er for dyre for ham.
I neste øyeblikk er Mr. Market deprimert og ser mørkt på fremtiden. Han selger alle aksjer til langt under deres reelle verdi.
Dette kan du som investor dra nytte av, da du kan gjenkjenne slike øyeblikk og kjøpe aksjer på billigsalg.
Vil du se superinvestorenes anbefalinger også?
De beste investorene begynte også en gang som unge og uerfarne investorer. Men selv i dag leser de jevnlig og vedlikeholder kunnskapen. Gjennom en rekke intervjuer og årsmøter opp gjennom årene har vi fått servert ulike bokanbefalinger.
Og jeg jobber med å samle lister over disse anbefalingene, slik at du kan se hvilke bøker investorer som Warren Buffett, Charlie Munger og Bill Ackman trekker frem – som kan være av interesse for deg.
Du finner oversikten over investorene og deres favorittbøker her.
Et par anbefalte artikler også
Bøker er én ting. Du finner også en rekke gode artikler om investering. Her er et par artikler jeg anbefaler at du sjekker ut:
- The Superinvestors of Graham-and-Doddsville
- Aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond
Et siste tips…
Dersom du ikke ønsker å ha fysiske eksemplarer av de anbefalte aksjebøkene i bokhyllen, anbefaler jeg at du sjekker ut Storytel. Her får du både ebøker og lydbøk-varianter av en lang rekke investeringsbøker, inkludert alle bøkene på denne listen!