✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hva er ETF (Exchange Traded Fund), og bør du investere i et?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

investere i etf

Hva er ETF? Dersom du lurer på dette, har du kommet til rett sted. I denne artikkelen får du svaret på dette, samt om ETF er noe du burde investere i.

Et ETF er et fond som kan handles på børsen. Fordelen med dette er fleksibiliteten til å kunne kjøpe og selge raskt, men dette kan også føre til at ETFer blir gjenstand for trading, som skaper større volatilitet enn i tradisjonelle fond.

Videre kan du lese mer utdypende om ETF, hvorfor den ble oppfunnet, og hvilke fordeler og ulemper du får ved å investere i en.

Og ikke minst – hvor stort utvalg av ETFer har du som norsk investor? Etter å ha lest artikkelen har du svarene.

Hva er ETF?

hva er etf

ETF står for Exchange Traded Fund, altså et børsnotert fond. Dette er en type investeringsfond som handles på børsen, på lik linje som enkeltaksjer. 

Disse børsnoterte fondene er veldig like tradisjonelle aksjefond. Du kan på en måte se for deg at de er en kurv, sammensatt av forskjellige selskaper, råvarer eller obligasjoner.

ETF-er har blitt mer og mer populære de siste årene, og mange investorer vurderer nå dem som et alternativ til tradisjonelle investeringsvalg som aksjefond og enkeltaksjer.

Og det leder oss til neste spørsmål…

ETF VS Fond: hva er forskjellene?

Forskjellene mellom tradisjonelle fond og ETF er enkelt sagt:

  • Hvordan de handles
  • Hvor mye de koster deg i forvaltningskostnader

Du skjønner, ETF oppstod som et svar på begrensningene tradisjonelle investeringer som fond og enkeltaksjer hadde.

Fond for eksempel, handles vanligvis bare ved slutten av handelsdagen til NAV pris. I tillegg tok det litt tid før pengene fra salget kom på aksjekontoen.

Dette gjorde slike fond vanskelige å komme seg ut av raskt, dersom investorene ønsket det, eller av ulike grunner trengte å ta ut pengene raskt.

I tillegg ville ETF ene få ned kostnadsnivået til tradisjonelle aksjefond, slik at det skulle bli mer lønnsomt å sitte i for langsiktige investorer.

Fordeler du får med å investere i ETF

fordeler med etf

Her er noen av dem: 

Fleksibelt

En av de største fordelene med ETFer er fleksibiliteten du som investor får.

Det vil si, dersom du er en investor med en mer kortsiktig strategi, eller som liker å følge med på utviklingen i aksjemarkedet og se hvilken pris du betaler i samme øyeblikk du kjøper.

Godt egnet for utbytteinvestorer

Mange ETFer utbetaler faktisk utbytter istedenfor å reinvestere på vegne av investorene. Det er det antakeligvis mange ‘income-investors’ som setter pris på, og det er få norske aksjefond som gjør. 

Blant populære utbytte ETF-er finner du:

  • SDPR
  • JPIN
  • WPS

Du finner disse, og tusenvis av andre ETF-er hos nettmegleren Nordnet. Jeg anbefaler de til deg som er ute etter et bredt utvalg av aksjer, fond og ETF.

Ofte lavere kostnader enn aktive aksjefond

En annen fordel med ETFer er deres lave forvaltningskostnader – som ofte er lavere enn tradisjonelle aktive aksjefond. 

Det er en fordel for deg som kjøper regelmessig og er langsiktig. Over tid vil nemlig høye forvaltningskostnader negativt påvirke avkastningen din enormt. 

Bare se tweeten fra Compund Quality om dette:

Stort utvalg sektorer

En annen fordel med ETFer er det brede utvalget de gir deg. 

ETFer kommer i mange forskjellige varianter. Du får:

  • Indeksfond, som S&P 500, eller det utbyttebetalende SPHD
  • Bestemte sektorfond, som teknologi, ESG og så videre
  • Råvarefond, som gull og sølv 

Ulemper du riskerer ved å investere i ETF

Men det er altså noen ulemper ved ETF-er du også burde kjenne til, blant annet:

Selv med lave avgifter er det noen kostnader du må tenke på

Kurtasje: Når du kjøper og selger ETFer, må du betale kurtasje, akkurat som med enkeltaksjer. Dette kan bli dyrt dersom du handler ofte, for små kjøpesummer.

Valutavekslingsgebyr: Skal du handle i en annen valuta enn norske kroner? Da må du regne med dette når du kjøper ETF, og du kan både tjene og tape noen kroner på valutaendringer. Dette er noe du slipper ved handel i tradisjonelle fond.

Trading med ETF-er gir økt volatilitet 

Spør du meg, er en av de største ulempene med ETFer at noen investorer kan være fristet til å delta i kortvarig trading,

Nå avdøde John C. Bogle (som oppfant indeksfondet) -eller “Jack”, som han ble kalt – luftet litt av frustrasjonen sin rundt dette i videoen under. Verdt en titt.

Han forteller at å trade med ETFer kan være risikabelt og ikke stemme overens med investorenes langsiktige investeringsmål, i tillegg til å gjøre markedet mer volatilt – altså at det svinger mer ekstremt mellom topper og bunner.

I tillegg kan dette øke risikoen for å time feil i markedet. Og det er særlig spisse sektorfond han angrep.

Ikke alltid like transparent

Mangelen på transparens kan også være et problem for enkelte ETFer. 

Noen ETFer følger komplekse eller har verdipapirer som er trege/vanskelige å kjøpe og selge, noe som kan gjøre det vanskelig for investorer å forstå de underliggende verdipapirene og risikoen knyttet til fondet.

I tillegg bruker noen ETFer derivater, som opsjoner og futures, som kan komplisere de underliggende verdipapirene ytterligere og gjøre det mer vanskelig for hobby-investorer å forstå risikoen.

Sammensetning av selskaper kan være feil 

Det finnes eksempler på at noen spissede ETF-er ikke har prestert så godt som de kanskje skulle ha gjort.

Et eksempel er en råvare ETF som i teorien skulle følge kobberprisen, men som foruten et par selskaper hadde en sammensetning av flere mindre gruveselskaper som aldri hadde kobber som hovedgeskjeft – og som jeg mener aldri skulle vært en del av fondet.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Kritikk av ETF

Det er også viktig å nevne at det finnes kritikere (blant annet nevnte John C. Bogle) av ETFer.

Det mange peker på er:

  • De bidrar til økt volatilitet i markedet 
  • De kan gjøre det mer utfordrende for selskapene å hente kapital, da de kan gjøre det lettere for investorer å komme inn og ut av selskapene deres.
  • At ETFer dermed kan bidra til økt risiko i markedet, da de muligjør spekulasjon i større grad enn tradisjonelle indeksfond og aksjefond 

Tross kritikken er ETFer likevel blitt et populært valg for mange investorer. 

De har jo fordeler også, i at de gir deg tilgang til en rekke verdipapirer og markedene samtidig som de gir fleksibilitet og lave kostnader.

Så, bør du investere i ETF-er?

Om du bør investere i ETF kan avhenge av hvilken investeringsstrategi du har.

Dersom du for eksempel ønsker å kunne motta utbytter på konto, men ikke har kunnskapen til å handle i enkeltaksjer – ja, da kan en utbytte-ETF være et godt alternativ. 

Du finner en rekke ETF er som har høy yield, og som gir deg bred diversifisering. 

Samme gjelder dersom du for eksempel ønsker å være eksponert mot ulike råvarepriser, som for eksempel gull. Det er jo ikke sikkert du har plass til en haug av gullbarrer hjemme i stua, og dermed kan en gull-ETF som følger gullprisen være en mulighet. 

Du kan lese mer om hvordan investere i gull i denne artikkelen.

Hvor kan jeg handle ETF-er?

Du kan kjøpe og selge ETFer hos en rekke nettmeglere i Norge, men utvalget kan variere. Er du på jakt etter det bredeste utvalget, anbefaler jeg at du oppretter konto hos Nordnet, som har et av Norges største utvalg med over tusen forskjellige ETF-er.

Research må til

Det er viktig å huske på at ETFer ikke nødvendigvis er egnet for alle, og at du alltid bør gjøre din egen research og vurdere din egen risikotoleranse, investeringsmål og andre faktorer før du investerer.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler