✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hva er aksjesplitt og aksjespleis? Guide til hva du trenger å vite

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

aksjesplitt og aksjespleis

Så hva er aksjesplitt og aksjespleis, og hvordan påvirker de deg som aksjonær? La oss se på det sammen.

Når du hører begreper som aksjesplitt og aksjespleis, kan det virke som avanserte finansielle konsepter. Men egentlig er det ganske enkle grep selskaper tar for å justere antall aksjer og deres verdi.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

Hva er aksjesplitt?

En aksjesplitt skjer når et selskap deler opp aksjene sine i flere deler. Dette reduserer prisen på hver enkelt aksje, men verdien på din totale aksjebeholdning forblir den samme.

La oss si at du eier én aksje som er verdt 1000 kroner, og selskapet gjennomfører en aksjesplitt på 2-for-1. Da vil du sitte igjen med to aksjer som hver er verdt 500 kroner. Den totale verdien er fortsatt 1000 kroner, men du har nå flere aksjer.

Aksjesplitt blir ofte brukt av selskaper som har sett en kraftig økning i aksjekursen. Ved å dele opp aksjene, blir prisen per aksje lavere og dermed mer tilgjengelig for flere investorer. Dette kan tiltrekke seg nye investorer og øke likviditeten i markedet​.

Hva er aksjespleis?

Aksjespleis er det motsatte av aksjesplitt. I stedet for å dele opp aksjene, slår selskapet sammen flere aksjer til én. Dette øker aksjekursen, men den totale verdien av dine aksjer forblir den samme.

For eksempel, hvis du eier ti aksjer verdt 10 kroner hver, og selskapet gjennomfører en spleis på 1-for-10, vil du ende opp med én aksje verdt 100 kroner.

Aksjespleis brukes gjerne når et selskaps aksjekurs har falt betydelig, og de ønsker å få kursen opp igjen til et mer attraktivt nivå. En høyere aksjekurs kan gi et bedre inntrykk av selskapets verdi og stabilitet. Samtidig kan det forhindre at aksjen blir sett på som en “penny stock”, som kan ha negative assosiasjoner i markedet​.

Invester som proffene med FinChat.io

For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til, og visualiser alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Få gode rabatter via Utbyttemaskinen.

Hvorfor gjør selskaper aksjesplitt og aksjespleis?

Det finnes flere grunner til at selskaper velger å gjennomføre en aksjesplitt eller aksjespleis:

  1. Tilgjengelighet for investorer: En lavere aksjekurs etter en splitt kan tiltrekke seg flere småinvestorer som tidligere syntes aksjen var for dyr.
  2. Likviditet: Splitt kan øke likviditeten ved at flere aksjer er tilgjengelige for kjøp og salg. Med høyere likviditet kan aksjekursen stabilisere seg.
  3. Forbedre selskapets image: Når et selskap gjør en aksjespleis, kan de få aksjekursen opp på et nivå som virker mer solid for investorer, og unngå de negative assosiasjonene med å ha en svært lav aksjekurs​.

Hvordan påvirker aksjesplitt og aksjespleis deg som aksjonær?

For deg som aksjonær har aksjesplitt og aksjespleis ingen direkte innvirkning på verdien av dine investeringer. Om du har flere aksjer som er verdt mindre, eller færre aksjer som er verdt mer, endrer ikke det den totale verdien av din beholdning. Men indirekte kan det ha en effekt på sikt.

Hvis et selskap gjør en aksjesplitt og flere investorer blir interessert, kan etterspørselen etter aksjen øke, noe som kan drive prisen opp. På samme måte kan en aksjespleis bidra til å gjenopprette tillit i markedet, noe som kan påvirke aksjekursen positivt på lengre sikt​.

Les også: Hva er emisjon og hvordan påvirker det investorer?

Eksempler fra virkeligheten

Mange kjente selskaper har gjennomført aksjesplitt for å gjøre sine aksjer mer tilgjengelige for investorer. For eksempel har både Apple og Tesla gjort aksjesplitt flere ganger de siste årene. Dette har gjort aksjene deres tilgjengelige for flere investorer uten å påvirke den totale markedsverdien av selskapet.

På den andre siden har selskaper som har opplevd kraftige fall i aksjekursen, som Norwegian Air Shuttle, gjort aksjespleis for å få aksjekursen opp på et mer respektabelt nivå​(

Aksjesplitt og aksjespleis er verktøy selskaper bruker for å justere aksjekursen uten å påvirke den totale verdien av aksjene.

En splitt gjør aksjer mer tilgjengelige for investorer ved å redusere prisen per aksje, mens en spleis gjør det motsatte ved å øke kursen. Som investor er det viktig å forstå at disse prosessene ikke endrer verdien av din investering direkte, men kan påvirke aksjens attraktivitet i markedet.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Vil du støtte arbeidet mitt?

Da kan du gjerne spandere en kaffekopp på meg, gjennom en donasjon via knappen under.

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler